Rusija planira da zauzme 20 odsto svetskog tržišta vodonika

Rusija ima veliki potencijal za razvoj energije vodonika, kažu ruski zvaničnici.

Svet

Izvor: Energija Balkana

Nedelja, 16.05.2021.

13:36

Rusija planira da zauzme 20 odsto svetskog tržišta vodonika
Foto: Epa/MIKHAIL KIREYEV/TASS

"Upotreba novih tehnologija treba da doprinese usavršavanju sposobnosti ne samo u proizvodnji vodonika, već i u njegovom transportu i skladištenju. Zadatak zemlje je da zauzme oko 20 procenata svetskog tržišta vodonika“, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy, prenosi Tas.

"Moramo razraditi pitanja velike proizvodnje vodonika, skladištenja, transporta. Njegova proizvodnja se može razvijati na bazi prirodnog gasa ili nuklearne energije. S tim u vezi, Rusija ima mnogo mogućnosti za razvoj. Ali, ne smemo mirno stajati, moramo razvijati nove tehnologije. Ambiciozan je zadatak - zauzeti 20 odsto tržišta i o njemu se ne može pregovarati“, rekao je Šulginov.

Šulginov je takođe dodao da same tehnologije proizvodnje vodonika nisu nove i da gotovo svaka rafinerija može da ih proizvede, prenosi Energija Balkana.

"Ali sada je teško reći kako i po kojoj ceni će se prodavati ’plavi’, ’zeleni’ vodonik, jer tržišta za njih nema, tek se formira. Istovremeno, Rusija planira da bude prisutna na tržišta svih vrsta vodonika, kako bi zauzela sve niše", poručio je ministar Šulginov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: