Ferero "smazao" Tursku

Direktna posledica je pad cena lešnika.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.05.2021.

11:48

Ferero
Foto: Julien Jean Zayatz/Shutterstock

Italijanska multinacionalna kompanija “Ferero”, koja proizvodi čuvenu “nutelu”, kontroliše 30 odsto svetskog tržišta uzgoja lešnika, a u Turskoj, koja je prva u svetu, proizvodnja lešnika je sasvim pod kontrolom italijanske fabrike, piše list “Manifesto”.

Kao većinski vlasnik, “Ferero” je svojom politikom uspeo da u Turskoj snizi cenu proizvoda i tako eliminiše konkurenciju niza malih proizvođača.

Direktna posledica je, piše list, pad cena lešnika, ali i plata zaposlenih koji su većinom sirijske izbeglice, a među njima mnogobrojna deca.

List podseća da je međunarodna organizacija koja se bori protiv robovskog iskorišćavanja radnika, “Antislejveri”, već ranije optužila “Ferero” zbog uslova rada i plata maloletne dece koja rade na poljima koja su u vlasništvu multinacionalne kompanije.

Iste optužbe stižu i za ponašanje kompanije u Gani i Obali Slonovače, afričkim zemljama u kojimae je “Ferero” vlasnik velikih farmi za proizvodnju kakaoa.

Organizacije za zaštitu prirode optužuju “Ferero” da u tim zemljama širi proizvodnju samo jedne kulture, kakaoa, što dramatično uništava balans lokalnog ekosistema.

Fabrika “Ferero” osnovana je pre 75 godina u italijanskom gradu Alba.

Današnji vlasnik je unuk osnivača Ðovani Ferero, a tokom godina kompanija je uspela da se proširi na međunarodno tržište i u svoje vlasništvo uključi velike proizvođače slatkiša kao što je “Nestle”, “Kelogs”, “Foks” i mnoge druge, kao i velike farme za proizvodnju kakaoa u Ekvadoru, Gani, Obali Slonovače. Kompanija ima i indistrijske pogone u još osam zemalja širom sveta, uključujući Kinu i Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: