Pentagon uklanja Šaomi sa "crne liste"

Američko Ministarstvo odbrane ukloniće kinesku korporaciju Šaomi sa vladine "crne liste".

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.05.2021.

12:01

Pentagon uklanja Šaomi sa
Foto: Epa/JEROME FAVRE

Time se otvara put budućim američkim ulaganjima u ovu pekinšku kompaniju koja proizvodi pametne telefona, izveštava Rojters .

U sudskoj odluci, na koju se poziva britanska agencija, navodi se da će dve strane dogovorom rešiti aktuelnu parnicu bez daljeg sudskog spora, kako bi se okončao kratak i kontroverzni sukob između kineske hardverske kompanije i Vašingtona.

Portparolka kompanije Šaomi je izjavila da uprava pažljivo prati najnoviji razvoj događaja, ne iznoseći detalje.

Akcije Šaomija skočile su za više od 6,0 posto na berzi u Hong Kongu pošto se vest o ovoj odluci brzo proširila.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Ranije ove godine, Pentagon je, pod administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju.

Slična ograničenja uvedena su za još sedam kineskih kompanija.

Šaomi je nakon toga podneo tužbu protiv američke vlade, ocenjujući njenu odluku "nezakonitom i neustavnom" i negirajući bilo kakve veze sa kineskom vojskom.

U martu je, pod novom administracijom predsednika Džoa Bajdena, savezni sudija privremeno blokirao primenu "crne liste", pozivajući se na „duboko neutemeljen“ postupak američke vlade o stavljanju Sjaomija pod zabranu.

Rojters dodaje da, nakon ove pobede Šaomija, i druge kineske kompanije koje se nalaze na "crnoj listi" razmatraju podnošenje sličnih tužbi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: