Po ugledu na Srbiju: "Svakom, od bebe do penzionera, po hiljadu evra"

Lider FPO Norbert Hofer ocenio je za Tanjug da se Austrija u nabavci vakcina previše oslonila na EU i naglasio da je Srbija pokazala kako to treba raditi.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.05.2021.

10:19

Po ugledu na Srbiju:
Foto: Depositphotos/vepar5

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i treći predsednik austrijskog parlamenta istakao je da u nabavci vakcina ne smeju postojati geostrateška razmišljanja

Srbija, prema njegovim rečima, u vakcinisanju protiv koronavirusa zasigurno jeste dobar primer kako je jedna zemlja bez pomoći EU uspela svom stanovništvu da obezbedi maksimalnu zaštitu.

"Kao građanina Austrije čini me tužnim kada moram da gledam kako sve one zemlje, koje nisu članice EU, značajnije bolje napreduju u nabavci vakcina. Izrael, Srbija ili Velika Britanija su daleko ispred država EU, što jasno pokazuje kako je kada se previše oslanjate na Uniju. U Srbiji, prema mojim saznanjima, može čak i da se bira vakcina. Loše upravljanje EU i austrijske vlade ovom krizom je mnoge moje sunarodnike navelo da budu vakcina-turisti", dodao je on.

Ukazao je da je svaki dan zaključavanja naneo zemlji veliku štetu.

"Pre svega u gastronomiji, turizmu i kulturi možemo očekivati veliki talas stečaja. Nacionalna banka Austrije došla je, simulacijom, do zaključka da će 10 odsto svih austrijskih preduzeća ove i iduće godine otići u stečaj. U normalnim okolnostima to je svega oko jedan odsto", kaže on.

Hofer ističe da vlada mora osigurati da ne dođe do povećanja poreza, jer niti građani, a ni privreda neće biti u stanju da savladaju dalja opterećenja.

Zahteva i smanjenje poreza na zaposlene i namete za preduzeća.

Takođe predlaže i da se svakom državljaninu Austrije, od bebe do penzionera, da po hiljadu evra u obliku bona.

"Time može plaćati robu ili usluge preduzećima koja u Austriji plaćaju porez. Na taj način bi stavili u obrt svež novac. Dalja mera za jačanje austrijske privrede je i povećane investicije u infrastrukturu, u prugu, puteve i brzi internet. Takođe država mora i smanjiti skupu birokratiju", predlaže Hofer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: