Mask morao da obustavi planove za širenje u Kini

Šangaj -- Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" je obustavio planove za kupovinu zemljišta u Kini radi proširenja fabrike u Šangaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Imaginechina-Editorial
Ilustracija: Depositphotos/ Imaginechina-Editorial

Do odustajanja od planova da tu fabriku pretvori u globalni izvozni centar došlo je zbog neizvesnosti nastalih usled zaoštravanja američko-kineskih tenzija, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore.

S obzirom da su i dalje na snazi američke carine od 25 posto na uvoz električnih vozila iz Kine, povrh postojećih nameta, koje je uveo bivši predsednik SAD Donald Tramp, "Tesla" sada namerava da ogranič udeo kineske u svojoj globalnoj proizvodnji, rekli su izvori britanske agencije.

Kompanija je ranije razmišljala da poveća izvoz svog Modela 3, koji prozvodi u Kini, na više tržišta, uključujući i američko. "Tesla" trenutno isporučuje Model 3 kineske proizvodnje u Evropu, gde gradi svoju giga-fabriku u Nemačkoj.

Akcije "Tesle" su u pale u utorak na Njujorškoj berzi čak 5,3 odsto.

Ova kompanija, u vlasništvu kontroverznog preduzetnika Ilona Maska, prodala je u aprilu u Kini i u inostranstvu ukupno 25.845 automobila kineske proizvodnje u poređenju sa 35.478 komada u martu, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu