Korona dovela do jagme za jahtama: Bezos daje 500 miliona $, Spilberg kupuje novu

Čak i razmetljivom svetu jahtinga, budući "brodić" Džefa Bezosa, projekat Y721, štrči.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

16:07

Korona dovela do jagme za jahtama: Bezos daje 500 miliona $, Spilberg kupuje novu
Ilustracija: Depositphotos/paulvinten

Kada bude završen, imaće 127 metara, nekoliko paluba i tri ogromna jarbola, prema oskudnim informacijama na sajtovima proizvođača i otkrićima jahting entuzijasta, piše Blumberg.

Biće to jedna od najvećih jahti ikada sagrađenih u Holandiji, nezvaničnoj prestonici brodogradnje za superbogate, ili u ovom slučaju, za najbogatijeg od njih. Naime, Bezos je najimućniji čovek na planeti. Međutim, Oceanco, holandska firma koja mu gradi jahtu, odbila je da komentariše tu stvar za njujoršku agenciju. Ipak, pretpostavja se da će njegova jahta koštati oko 500 miliona dolara, a imaće i helidrom.

Tržište uzavrelo

Bezosova kupovina je samo još jedan pokazatelj kako jahting industrija cveta dok svet grca u borbi sa pandemijom koronavirusa, oštar pokazatelj sve većeg jaza između superbogatih i svih ostalih na svetu u proteklih 14 meseci. I Stiven Spilberg je takođe naručio novu jahtu, prema rečima troje ljudi upućenih u planove režisera, piše Blumberg, ali nisu mogli javno da govore više o tome. Njegova sadašnja jahta nedavno je oglašena na prodaju za 158 miliona dolara, a njegov portparol nije želeo da komentariše navode medija.

"Tržište grmi", kaže Sem Taker, šef odseka za superjahte u londonskoj firmi Vessels Value. "Broj transakcija je u poslednjim kvartalima bio rekordan – a tržište polovnih jahti je apsolutno uzavrelo.“

Tražnja za ekstravagantnim jahtama prevazilazi čak i ponudu. "Nemoguće je naći mesto u brodogradilištima i marinama, svi su zauzeti", kaže Taker.

Unutrašnji vodotokovi Nemačke, dom nekoliko najcenjenijih brodograditelja, zakrčeni su čeličnim koritima veličine bloka zgrada, budućim superjahtama kao i jahtama na doterivanju. Sveukupno, oko 50 "čamaca" dužih od 100 metara se gradi trenutno, kaže Taker za Blumberg. Bremenska kompanija Luerssen gradi 10 od tog broja.

Međutim, kovid 19 nije bio faktor kada je Bezos naručio svoju jahtu pre par godina, već je samo doprineo uvećanju tražnje za luksuznim jahtama. Naime, kako su koncertne dvorane i granice zatvorene, jahting je iznenada postao najbolja opcija za privatno uživanje i dobar način da se pobegne od očiju javnosti koja bi mogla biti revoltirana gomilanjem bogatstva kod pojedinaca u ovim teškim vremenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: