Direktor Zuma umoran od - Zuma

Sastanke uživo danas su zamenili video-pozivi, a izvršni direktor Zuma (Zoom) rekao je kako je prošle godine u jednom danu imao čak 19 video-poziva zaredom.

Svet

Izvor: B92

Subota, 08.05.2021.

16:20

Direktor Zuma umoran od - Zuma
Foto: Matt Winkelmeyer/Profimedia

Sve do marta prošle godine malo ko je čuo za Zum, kompaniju i istoimeni softver za video-konferencije, odnosno onlajn sastanke. No, vrlo brzo, kada su se poslovi iz kancelarija preselili u kuće, Zum je postao skoro jedan od simbola novog (ne)normalnog vremena u kojem su se naši životi u potpunosti promenili.

Zum se u takvoj situaciji pokazao kao spasonosni alat (jednako kao i drugi konkurentski programi) koji će se u našim životima zadržati i jednom kada korona-kriza prođe jer će mnogi, barem delimično, svoj posao raditi i od kuće.

No zaposleni koji su od kuće prisustvovali brojnim onlajn sastancima brzo su upoznali negativnu stranu virtuelnih sastanaka koja se danas najčešće naziva - "zum umor". Konstantni sastanci, često jedan iza drugog, bez pauze i napuštanja sobe, uz konstantno "buljenje" u ekran pokazali su se kao prilično iscrpljujući i zamorni.

Da previše Zuma nije dobro ni za koga potvrdio je i izvršni direktor kompanije Erik Juan, koji je u jednom intervjuu priznao da i on ima problema s umorom od Zuma. Gostujući na nedavnom samitu Saveta direktora, koji se održavao, naravno, u virtuelnom obliku, opisao je kako je prošle godine tokom jednog dana imao čak 19 sastanaka zaredom putem Zuma. To se, rekao je, i te kako "odrazilo na njegovo telo" te je nakon toga odlučio da više neće održavati takve uzastopne virtuelne sastanke, prenosi Zimo.

Govoreći o budućnosti, Juan kaže kako će zaposleni njegove kompanije verovatno raditi po hibridnom tipu, odnosno dva će dana biti u kancelarijama, a ostale dane radiće od kuće. Delu sastanaka tako će moći prisustvovati uživo, dok će deo i dalje odrađivati putem Zuma.

S obzirom na to da vakcinacija napreduje, a veliki broj ljudi već je preležao kovid 19, neke su se države polako počele otvarati, što znači da bi se zaposleni uskoro mogli početi vraćati u kancelarije. Način rada, to je sigurno, više se nikada neće vratiti na staro, jer će mnogi ostati da rade od kuće ili će deo vremena raditi od kuće, a deo iz radnih prostorija, no, jasno je kako će se s povratkom na staro ipak smanjiti broj onlajn sastanaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: