Na potezu "Vatreno oko"

Kolonijal pajplajn, jedna od najmoćnijih američkih kompanija za distribuciju nafte i naftnih derivata danas je nastavila sa radom.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2021.

13:49

Na potezu
Ilustracija: husjur02/Shutterstock

Stvari su se relaksirale nakon oporavka od nasumičnog sajber napada koji je u petak prouzrokovao obustavu operacija i izazvao zabrinutost zbog skoka maloprodajnih cena benzina.

Hakerski napad koji je izvršen u petak, bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada, prenosi Rojters.

Iz kompanije je saopšteno da se nastavlja sa analizom efekata privremene obustave operacija i da se radi na "obnavljanju usluga", ali nije potvrđeno kada će se rad kompanije vratiti u normalu.

"Kolonijal pajplajn" dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim delovima SAD.

Firma za sajber bezbednost "Vatreno oko" angažovana je da odgovori na ovaj napad hakera, ali za sada nije komentarisala slučaj kompanije Kolonijal pajplajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: