Nemačka leži na "belom zlatu": Dovoljno za 400 miliona automobila

Ako se prve procene pokažu tačnima, nemačka auto-industrija će trend elektrifikacije dočekati puno mirnija uz dalji rast konkurentnosti.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Depositphotos, dlpn
Foto: Depositphotos, dlpn

Poslednje informacije ukazuju da je hiljadama metara ispod reke Rajne skrivena ogromna zaliha "belog zlata", odnosno litijuma, jedne od najvažnijih ruda današnjice. Geolozi veruju da područje Gornje Rajne u jugozapadnoj Nemačkoj ima dovoljno litijuma za čak 400 miliona električnih vozila.

Nemačko-australijski startap "Vulcan Energy Resources" veruje da će zalihe litijuma omogućiti nezavisnost nemačke auto-industrije od uvoznog litijuma, a planira da otvori pet novih postrojenja za ekstrakciju litijuma.

"Zalihe litijuma o kojima govorimo su ogromne, te su u potpunosti dovoljne za proizvodnju visokokvalitetnog litijuma na industrijskom nivou", rekao je Horst Krojter, koosnivač startapa.

Krojter je naglasio da planiraju da ulože oko 1.7 milijardi evra u geotermalne kapacitete za ekstrakciju litijuma. Njihov je plan da do 2024. godine na dve lokacije izvlače 15.000 tona litijum-hidroksida godišnje. U drugoj fazi s tri nova postrojenja godišnji kapacitet bi porastao na čak 40.000 tona. Primera radi, Nemačka je prošle godine uvezla oko 5.300 tona litijuma, prenosi Index.

"Vulcan Energy Resources" (Vulcan) nedavno je objavio da je projektovao, izgradio i pustio u rad pilot-pogon direktne ekstrakcije litijuma (DLE) kako bi demonstrirao vađenje litijuma iz geotermalne salamure. Postrojenje se nalazi u dolini Gornje Rajne u Nemačkoj.

Evropska unija procenjuje da će potražnja za litijumom u regionu do 2030. godine porasti 18 puta, a do 2050. čak 50 puta. Većina litijuma danas dolazi iz Australije i Južne Amerike, a najveći evropski proizvođač litijuma je Portugal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu