Koji poslovi mogu nestati u budućnosti? Vozači izloženi najvećem riziku

Prorektor Finansijskog univerziteta pri ruskoj vladi Aleksandar Safonov govorio za list "Rosijska gazeta" koje profesije bi mogle nestati u narednih 10 godina.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: lunopark/Shutterstock
Foto: lunopark/Shutterstock

Radnici u saobraćaju, poput vozača autobusa ili podzemne železnice, biće izloženi najvećem riziku, smatra ruski stručnjak.

"Već sada se sistemi autonomnih vozila testiraju u mnogim zemljama. To je rezultat ne samo razvoja 'mozgova' za automobile, već i sistema pozicioniranja koji komunicira sa mobilnim komunikacijama. Na primer, u potpunosti je moguće automatizovati podzemnu železnicu. Tako će biti i sa železnicom, tramvajima, trolejbusima i autobusima. Ljudi koji se time bave već sada moraju da razmisle šta mogu da rade ako ih zameni elektronika", rekao je Safonov.

Kao još jedan primer, on je naveo posade putničkih aviona, koju je ranije činilo pet ljudi, da bi uz savremene sisteme automatizacije taj broj bo sveden na dva čoveka. Uskoro će, kako predviđa Safonov, samo jedna osoba moći da leti avionom.

Kako prenose Novosti, on smatra i da će računovodstvo biti radikalno izmenjeno, iako neće u potpunosti nestati.

"Na kraju krajeva, računovođa ne vodi samo knjige prihoda i troškova, već procenjuje i efikasnost troškova. Sve više će sticati ulogu revizora ili poreskih konsultanata", rekao je Safonov.

Stručnjak dodaje da računarski programi ipak ne mogu zameniti računovođe, pošto su "finansije vrlo lična stvar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu