Osnivač berze kriptovaluta pobegao iz zemlje - sa dve milijarde dolara

Osnivač turske berze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobegao iz zemlje sa ukradenih čak dve milijarde dolara.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Petak, 23.04.2021.

14:25

Osnivač berze kriptovaluta pobegao iz zemlje - sa dve milijarde dolara
Foto: Jiri Hera/Shutterstock

Ozera (27) je snimila kamera na aerodromu u Istanbulu tokom provere pasoša. Veruje se da je pobegao u Albaniju ili na Tajland.

Tužioci u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova berza naglo ugasila u sredu i Ozer pobegao iz zemlje sa ukradenim ulaganjima stotine hiljada investitora.

Ozerova firma sa sedištem u Istanbulu, Todeks eksčejndž (Thodex Exchange), prodavala je digitalnu valutu dodžkoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrednosti, prenosi Jutarnji list.

Tržišni podaci od 17. aprila pokazali su da je firma u roku od 24 sata trgovala dodžkoinima u vrednosti većoj od 500 miliona dolara, ali ulagači su počeli da izražavaju zabrinutost kada su shvatili da ne mogu da ih prodaju ili prebace.

U sredu je Todeks iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je da 391.000 ulagača nije mogla da psitupi svojim računima na kojima drži više od dve milijarde dolara.

U saopštenju na veb-stranici kompanije navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi "bolje služila klijentima".

Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan pre te objave.

Oguz Evgen Kilič. advokat koji zastupa Todeksove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Todeksa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhapsila 62 osumnjičena. Lokalni mediji pišu da je Ozer pod istragom zbog teške prevare i osnivanja zločinačke organizacije.

Navodno se radi o najvećoj prevari povezanoj s kriptovalutama.

U drugom saopštenju objavljenom u četvrtak, Todeks je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošle nedelje otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Takođe, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen sajber-napadom koji je firmu koštao 25 milijardi lira (oko 2,5 milijardi evra), ali da te gubitke nije saopštio svojim investitorima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nedavno zabranio korišćenje kriptovaluta zasnovanih na blokčejn tehnologiji kao sredstvo plaćanja na području Turske.

Turska centralna banka rekla je da će zabrana početi da važi od 30. aprila.

Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: