Nemački auto-gigant uvodi skraćeno radno vreme

Nemački proizvođač automobila Dajmler ponovo je odlučio da skrati radno vreme za hiljade radnika zbog nestašice čipova koja je teško pogodila tu industriju.

Svet

Izvor: Index

Sreda, 21.04.2021.

20:16

Nemački auto-gigant uvodi skraćeno radno vreme
Foto: Epa/RONALD WITTEK

Tom merom biće zahvaćena većina radnika u fabrikama nedaleko od nemačkih gradova Rastata i Bremena, u kojima se proizvode automobili marke Mercedes.

Dajmler planira uvesti skraćeno radno vreme u obe fabrike od ovoga petka do kraja iduće nedelje, potvrdili su iz kompanije na upit agencije dpa.

U bremenskoj fabrici zaposleno je više od 12 hiljada radnika, a u onoj nedaleko od Rastata njih oko 6.500.

Od te mere su izuzeti radnici koji rade na strateškim projektima i oni na bazičnim poslovima, prenosi Indeks.

Nestabilna situacija

Kompanija je i početkom godine zbog krize u proizvodnji čipova skratila radno vreme u te dve fabrike i u pogonu u Mađarskoj, nedaleko od grada Kečkemeta.

Za trenutačnu situaciju u Dajmleru kažu da je nestabilna, ali nisu želeli da komentarišu nove mere smanjenja proizvodnje.

U sklopu programa skraćenog radnog vremena kompanija može u razdobljima finansijskih teškoća smanjiti plate radnika radi ušteda, a vlada im nadoknađuje izgubljeni deo kako bi ublažila ekonomske probleme, podseća dpa.

Nestašica čipova pogodila je proizvođače automobila širom sveta. Nemački Folksvagen takođe je uveo skraćeno radno vreme za hiljade svojih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: