Pandemija izmenila listu deset najvećih ekonomija sveta, jedna zemlja ispala

Pandemija kovid-19 poljuljala je rang listu najvećih svetskih ekonomija gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.04.2021.

20:08

Pandemija izmenila listu deset najvećih ekonomija sveta, jedna zemlja ispala
Foto: Depositphotos/peshkova

Sjedinjene Države, Kina, Japan i Nemačka i dalje zauzimaju prva četiri mesta kao najveće svetske privrede, dok su neke pojedine ekonomije napredovale ili nazadovale na rang listi kao rezultat pandemije, a jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a urađena na osnovu ekonomskih projekcija MMF-a.

Američka TV stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, sa procenama BDP-a za prošlu godinu iz izveštaja MMF-a Svetski ekonomski izgledi.

Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može da preceni ili potceni stvarnu ekonomsku vrednost, napominje se u prilogu.

Sjedinjene Države su zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija sveta, pri čemu se njen nominalni BDP spustio lani na 20,9 biliona dolara sa 21,4 biliona prethodne godine.

Nasuprot tome, drugoplasirana Kina beleži rast nominalne vrednosti BDP-a na 14,7 biliona dolara prošle godine sa 14,3 biliona dolara godinu dana ranije.

Japan je ostao treća najveća svetska ekonomija u 2020. sa BDP-om procenjenim na 5,0 biliona dolara (5,1 biliona $ u 2019.), dok je na mestu broj četiri Nemačka čija je ekonomija zadržala vrednost od 3,8 biliona dolara.

Indija, peta najveća svetska privreda u 2019, pala je prošle godine na šesto mesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obe zemlje pao sa nivoa od 2,8 biliona dolara pre dve godine na 2,7 biliona dolara lani.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska sa nominalnim iznosom BDP-a od skoro 2,6 biliona dolara (2,7 biliona $ u 2019.), a osma je Italija sa vrednošću ekonomije od približno 1,9 biliona dolara (2,0 biliona $ u 2019.).

Brazil, koji je 2019. bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke ustupivši mesto Kanadi, čija je lanjski BDP procenjen na 1,6 biliona dolara (1,7 bilion prethodne godine), a na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda sveta ušla Južna Koreja sa BDP-om od 1,6 biliona dolara u 2020. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: