Banci snižen rejting zbog finansiranja propale Superlige

London -- Agencija za procenu održivosti snizila je rejting banke Džej-Pi Morgan Čejs nakon što je američka banka otkrila da je htela da finansira nesuđenu Superligu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Među 12 bogatih klubova bilo je šest engleskih koji su se nadali da će se domoći trajnog učešća u novom najjačem takmičenju u fudbalu, ali se projekat raspao nakon protesta i reakcija navijača i šefova vlada širom Evrope, piše Gardijan.

Agencija Standard etiks, koja rangira korporacije na osnovu održivosti po modelu agencija za kreditne rejtinge, kritikovala je klubove, kao i banku.

„Standard etiks smatra da je orijentacija klubova uključenih u projekat i banke u suprotnosti sa dobrim prakasama održivosti, koje je agencija definisala u skladu sa smernicama UN, OECD-a i EU, i uzima u obzir interes deoničara“, saopšteno je iz agencije.

Agencija je snizila rejting Džej-Pi Morgan Čejsa sa „adekvatan“ na „neusklađen“ zbog neuspelog projekta Superlige.

Navodno su bankari Džej-Pi Morgan Čejsa opredelili 3,25 milijardi evra za planiranu Superligu, uglavnom za plaćanje svakom timu po 200 ili 300 miliona evra, piše Gardijan.

Budžet od 5 milijardi evra

Na osnovu prvobitnih spekulacija o takmičenju, najavljeno je da će budžet biti oko 5,25 milijardi evra.

Tačnije, svakom klubu koji potpiše sporazom o osnivanju obećano je 350 miliona evra.

Plan je bio da 20 ekipa igra utakmice sredinom nedelje, uz 12 klubova osnivača priključiće se još tri, dom će preostalih pet ekipa dolaziti kao "kvalifikanti" na osnovu rezultata. Klubovi bi bili podeljeni u dve grupe, iz kojih bi po tri najbolja tima prošla direktno u četvrtfinale, a 4. i 5. igrali baraž. Sezona bi kulminirala finalom koje bi se igralo za vikend krajem maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu