Rusija će koristiti digitalni juan da zaobiđe sankcije Zapada?

Ruski milijarder Oleg Deripaska pronašao je rešenje kako da pomogne Rusiji da se izvuče iz sankcionog pritiska.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2021.

14:29

Rusija će koristiti digitalni juan da zaobiđe sankcije Zapada?
Foto: Depositphotos/cuteimage1

Prema njegovom mišljenju, rešenje je upotreba digitalnog kineskog juana, piše Sputnjik.

"Generalno, digitalni kineski juan, po svemu sudeći, ozbiljno će potisnuti dolar u svetskoj trgovini, što će pomoći Rusiji da se izvuče iz sankcionog pritiska. Sjedinjene Države imaju ozbiljnih problema sa finansijama. Rupa u budžetu za prvi kvartal iznosi 1,7 biliona dolara. Poigravši se sankcijama, naterali su ceo svet na razmišljanje o ulozi dolara u međunarodnim transakcijama“, napisao je milijarder na svom Telegram kanalu.

Predsednik Kine Si Đinping, govoreći na otvaranju ekonomskog foruma u kineskom gradu Boao, izjavio je da Kina nastavlja da gradi mir u celom svetu i da doprinosi globalnom razvoju i zaštiti međunarodnog poretka. Naglasio je da međunarodne poslove treba rešavati konsultacijama, a drugima ne bi trebalo nametati pravila koja uspostavlja jedna ili više zemalja.

"On ima pravo. Kina je druga po veličini ekonomija na svetu, koja je pokazala veliku stopu rasta u prvom kvartalu od 17 procenata. Očigledno je da će do 2026. godine biti na prvom mestu“, prokomentarisao je Deripaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: