Londonski Siti teško pogođen, najgore tek sledi

Preko 400 finansijskih firmi u Britaniji premestilo je aktivnosti, radnike i ukupno bilion funti (1,400 biliona dolara) imovine u EU zbog Bregzita.

Svet

Izvor: Index

Petak, 16.04.2021.

15:47

Londonski Siti teško pogođen, najgore tek sledi
Foto: Shutterstock/Rusana Krasteva

Međutim, najgore tek sledi, pokazalo je istraživanje savetodavne kuće "Nju fajnenšel".

"Mislimo da su te procene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze Bregzita", zaključak je istraživanja objavljenog u petak, piše Rojters.

EU nije bila široke ruke prema Britaniji u pitanju direktnog pristupa tržištu finansijskih usluga, koje od januar nisu uključene u trgovinski sporazum Unije i Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi portal Indeks.

"Pristup verovatno neće odražavati susretljivost pa je možda bolje da se sektor pomiri sa štetom vezanom za Bregzit i usredsredi se na podešavanje okvira u Britaniji kako bi bolje odgovarao jedinstvenoj prirodi britanskog sektora finansijskih usluga", sugerišu autori studije.

Otprilike 7.400 radnih mesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim finansijskim centrima u EU, utvrdio je „Nju fajnenšel“. Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji covida-19.

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje „Nju fajnenšela“ iz 2019, kada ih je otišlo 269. U savetodavnoj kući procenjuju da ih je zaista otišlo više od 500.

Najprivlačniji Dablin

Najviše ih je otišlo u Dablin, ukupno 135. Sledi Pariz, gde su otišle 102 firme, Luksemburg ih je privukao 95, Frankfurt 63, a Amsterdam 48.

"Preraspodela njihovih aktivnosti širom EU vratila je sat nekih 20 godina unazad", zaključuju autori istraživanja.

Banke su premestile ili premeštaju preko 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravačii i menadžeri imovine preneli su preko 100 milijardi, smanjujući poresku osnovicu u Velikoj Britaniji.

Frankfurt i Pariz dobitnici

"Očekujemo da će Frankfurt dugoročno biti 'pobednik' kada se radi o imovini, a Pariz će biti najveći dobitnik u pogledu radnih mesta", procenjuju u „Nju fajnenšelu“.

Amsterdam je u januar Londonu preoteo poziciju najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama i ta činjenica najvidljivije odražava uticaj Bregzita na sektor finansija.

Londonski Siti ostaće u doglednoj budućnosti dominantni finansijski centar u Evropi, ali njegov će uticaj s vremenom slabiti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini finansijskim uslugama s EU, ističu u „Nju fajnenšelu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: