Kompanije sa najskupljim deonicama: Da li ste uopšte čuli za sva imena iz top 10 liste?

Ulaganjem u rastuće kompanije se može dobro zaraditi i shodno tome, prenosimo pregled trenutno najskupljih deonica na svetu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

13:33

Kompanije sa najskupljim deonicama: Da li ste uopšte čuli za sva imena iz top 10 liste?
Ilustracija: REDPIXEL.PL/Shutterstock

Ukoliko želite da ulažete u deonice, onda treba da pratite njihov indeks, odnosno rast ili pad na tržištu kako biste znali da li ćete i na koju potrošiti svoj novac.

Na primer, ukoliko danas kupite deonicu za 90 dolara, a cena joj poraste na 135 dolara za godinu, vaš profit bi bio 45 dolara ili tačno 50 posto uloženih sredstava. Dakle, zarađujete onda kada cena deonica poraste, podseća portal Kliks (Klix).

Takođe se veruje da deonice najvrednijih kompanija konstantno rastu.

U nastavku pročitajte listu deonica kompanija koje trenutno važe za najskuplje.

Berkshire Hathaway

Tržišna vrednost kompanije je 455 milijardi dolara, dok cena jedne njene deonice vredi 352.039 dolara što je čini najskupljom na svetu. Kompanija je poznata po svom stalnom vlasniku, američkom investitoru i poduzetniku Vorenu Bafetu. Sedište kompanije je u Omahi u američkoj državi Nebraski.

Kompanija je orijentisana na finansije, osiguranje, železnički transport, komunalne usluge i slično.

Broj deoničara Berkshire Hathaway-a na godišnjem sastanku premašio je 40.000 ljudi u 2015. godini.

Lindt & Sprüngli

Švajcarska kompanija specijalizovana za poslastičarstvo i proizvodnju čokolade Lindt & Sprüngli takođe poseduje i lanac brendiranih prodavnica i kafića, čak više od 410 širom sveta.

Zbog prilično visoke cene svojih deonica, Lindt zauzima drugo mesto na ovoj listi. Tržišna vrednost kompanije je 20 milijardi dolara, a cena jedne njene deonice je 88.100 dolara.

Lindt ima svoje fabrike u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji i SAD-u.

Osim slatkiša i čokolade, proizvodi i sladoled, a poznata je po sezonskim figurama od čokolade - uskršnji zečevi, irvasi i medvedi, zatim likovi Deda Mraza, Sneška Belića i slično. Najpopularnija linija proizvoda kompanije zove se Lindor.

NVR Incorporated

NVR Incorporated je američka firma za izgradnju i hipoteke. Od svog osnivanja je izgradila kuće za više od 365.000 kupaca u 15 američkih država.

Njena tržišna vrednost je 11,5 milijardi dolara, a cena jedne njene deonice je 3.930 dolara.

Amazon

Svima je već poznata kompanija Amazon koja je stacionirana u Americi i bavi se maloprodajom te isporučuje i prodaje raznovrsnu robu putem interneta.

Trenutno je jedna od najvrednijih kompanija na svetu s tržišnom kapitalizacijom od preko 900 milijardi dolara.

Njena trenutna tržišna vrednost je 1.233 milijardi dolara, a cena jedne njene deonice je 3.182 dolara.

Popularnost usluge ove kompanije porasla je zahvaljujući kvalitetnoj robi, niskim cenama, brzoj isporuci i širokom asortimanu. Kompaniju je 1994. godine osnovao Džef Bezos.

Seaboard Corporation

Seaboard Corporation je raznovrsni konglomerat koji deluje u poljoprivredi i pomorskom transportu u nekoliko industrija širom sveta.

U SAD-u, kompanija se uglavnom bavi proizvodnjom svinjskog mesa i okeanskim transportom.

Njena tržišna vrednost je 3,60 milijardi dolara, a cena jedne deonice je 3.149 dolara. Sedište kompanije je u Merijamu u američkoj državi Kanzas.
Ilustracija: Things/Shutterstock
Booking Holdings

Booking Holdings je inače najveći svetski pružalac putničkih usluga s fokusom na turizam. Popis usluga ove kompanije uključuje iznajmljivanje automobila, prodaju karata, rezervaciju putovanja, hotelskih soba...

Tržišna vrednost ove kompanije je 60,6 milijardi dolara, a cena jedne njene deonice je 2.281 dolara.

Zanimljivo je i to da je 2018. godine, kompanija prijavila godišnji prihod od gotovo 14,5 milijardi dolara.

Cable ONE

Cable ONE je američka kablovska kompanija koja se bavi pružanjem komunikacijskih usluga. Ona je sedma najveća kompanija koja pruža ovakve usluge u SAD-u te opslužuje više od 800.000 korisnika u 21 državi.

Primarni obim usluga ove kompanije uključuje brzi internet, kablovsku televiziju i telefonske usluge.

Tržišna vrednost kompanije je 10,46 milijardi dolara, a cena jedne njene deonice iznosi 2.064 dolara.

Sedište Cable ONE kompanije je u Finiksu u američkoj državi Arizoni.

Alphabet Inc.

Alphabet Inc. je kompanija koju je osnovao Google da služi kao holding kompanija i konglomerat sa direktnim posedovanjem nekoliko kompanija koje su bile u vlasništvu Google-a, uključujući i sam Google.

Više od 30 popularnih usluga i podkompanija pripada Alphabet-u, poput AdWords-a, Android-a, YouTube-a...

Tržišna vrednost kompanije je 919 milijardi dolara, a cena jedne njene deonice je 1.797 dolara. Sedište Alphabet-a je u Mountain Vjuu u Kaliforniji.

Chipotle Mexican Grill

Chipotle Mexican Grill, takođe poznat kao Chipotle, jeste lanac restorana u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj i Francuskoj. U njima se priprema meksička hrana - u najvećoj meri burrito i takosi. Kompanija je dobila naziv prema poznatom meksičkom jelu ljuti Chipotle koji u sebi sadrži dimljene crvene halapenjo papričice.

Kompanija inače promoviše korišćenje domaćih proizvoda među kojima je i meso. Osnovana je 1993. godine, a sedište joj je u Njuport Biču u Kaliforniji.

Trenutno samo u SAD-u postoji više od 2.500 Chipotle restorana i kompanija planira tu stati kada je reč o širenju na ovom području.

Tržišna vrednost ovog lanca restorana je 39 milijardi dolara, a cena jedne deonice je 1.402 dolara.

AutoZone Incorporated

AutoZone Incorporated je američka kompanija specijalizovana za prodaju automobilske opreme i delova. Osnovana je 1979. godine i sedište joj je u Memfisu u američkoj državi Tenesi. Ima više od 6.000 radnji u 49 američkih država.

Tržišna vrednost kompanije je 26,57 milijardi dolara, a cena jedne deonice iznosi 1.252 dolara, piše FXSSI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: