Rusi grade prvu fabriku za proizvodnju jurišnih dronova: Investicije - preko 44 miliona evra

Ruska kompanija Kronštat je počela izgradnju prve specijalizovane fabrike za serijsku proizvodnju bespilotnih letelica u Rusiji.

Svet

Izvor: Sputnjik

Petak, 16.04.2021.

14:20

Rusi grade prvu fabriku za proizvodnju jurišnih dronova: Investicije - preko 44 miliona evra
Ilustracija: Depositphotos, fabian19

Otvaranje je planirano za novembar 2021. godine.

"Izgradnja prve ruske fabrike za serijsku proizvodnju bespilotnih letelica je počela u Dubni. Fabrika će biti izgrađena u rekordno kratkom roku, a otvaranje je planirano u novembru 2021. godine", rekli su u pres službi kompanije.

Investicije u projekat će biti veće od 44 miliona evra. Kompanija je navela da će obezbediti stalna zaposlenja za više od 1.500 ljudi i u državni budžet će se sliti preko deset miliona evra godišnjeg poreza. Proizvodnja će biti u skladu sa ekološkim standardima. Ukupna površina fabrike će biti 45.000 kvadratnih metara, prenosi Sputnjik.

Kako je naveo generalni direktor Kronštata Sergej Bogatikov, kompanija ima veoma kratke rokove, ali će uraditi "sve što je moguće i nemoguće, kako bi ih ispoštovali".

"Gledali smo razne lokacije, ali smo se zaustavili na Dubni. Dubna je poznat grad nauke, ovde je dobro razvijena industrija i proizvodnja i nalaze se značajne kompanije", dodao je on. Prema izvoru u vojno-industrijskom kompleksu "nova proizvodnja omogućiće pokrivanje potreba za bespilotnim letelicama Inohodec kako od strane Ministarstva odbrane, tako i od drugih kupaca".

Kronštat je razvio i proizvodi jurišnu bespilotnu letelicu Inohodec, koja je poznata i kao Orion. Dronovi ovog tipa mogu da ponesu do 200 kilograma ratne opreme i korišćeni su u Siriji protiv terorista. Postoje i aparati koji se koriste u obaveštajnim službama i za civilnu upotrebu.

Kompanija Kronštat razvija i bespilotni kompleks za grupnu primenu Molnija i teške juriše dronove Grom.

Inohodec, poznat i kao Orion, spada u klasu dronova sa letom srednje visine i sa dugim trajanjem leta. Može da ostane u vazduhu do 24 časa sa maksimalnom visinom od oko osam hiljada metara. Dron je težak 1.100 kilograma, nosivost mu je 250 kilograma.

Projekat je započet 2011. godine na zahtev Ministarstva odbrane Rusije. Prvi prototip je napravljen još 2015. godine, a ispitivanja su započeta 2016. godine. Verzija za izvoz je predstavljena na aeromitingu MAKS-2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: