Turska zabranila plaćanje kriptovalutama – vrednost bitkoina pala

London -- Centralna banka Turske zabranila je korišćenje kriptovaluta i kriptoaktive pri kupovini dobara i usluga, prenosi Rojters.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ImageFlow
Foto: Shutterstock/ImageFlow

Pročitajte još:

Razbijanje iluzija: "10 razloga zašto neću kupiti bitkoin"

B92.net istražuje: Da li je kasno uskočiti u "bitkoin voz"?

Bitkoin taktika: Šta vam je činiti?

Kao razlog za takvu odluku banka je navela „nepopravljivu“ štetu i značajan rizik pri transakcijama, što je dovelo do globalnog „hlađenja“ cena bitkoina.

Prema novim propisima danas objavljenim u službenom listu, centralna banka navodi da se kriptovalute i druga slična digitalna aktiva zasnovana na blokčejn tehnologiji ne može koristiti, direktno ili indirektno, kao instrument za plaćanje.

Kako piše britanska agencija, tursko tržište kriptovaluta bilo je proteklih meseci u velikom porastu jer su se investitori pridružili globalnom interesovanju za bitkoin, pokušavajući da se zaštite od deprecijacije turske lire i inflacije koja je ovog meseca dostigla 16 odsto.

Bitkoin je bio skoro tri procenta u padu na 61.490 dolara u 07:54 po Griniču nakon turske zabrane, koju su glavne opozicione partije u Turskoj oštro kritikovale, piše Rojters.

U saopštenju centralne banke se ističe da se bezbednosni rizici, između ostalog, odnose na "nepostojanje bilo kakvih regulatornih i kontrolnih mehanizama, kao i centralnog regulatornog tela".

„Pružaoci usluga platnog prometa neće moći da razvijaju poslovne modele na način da se kripto imovina koristi direktno ili indirektno za izvršenje plaćanja i izdavanje elektronskog novca“, piše u odluci.

Obim kripto trgovine u Turskoj dostigao je 218 milijardi lira (27 milijardi dolara) u periodu od početka februara do 24. marta ove godine, naspram nešto više od sedam milijardi lira u istom periodu godinu dana ranije, prema podacima američke istraživačke agencije Čejnalisis, koje je znalizirao Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu