Stažistima mesečna plata čak 8.000 dolara: Ko je spreman da mladima da ovoliko novca?

Neki stažisti i praktikanti mogu zaraditi lepe svote novca dok borave u najpoznatijim američkih kompanijama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Dok se bore za mlade talente, tehnološke kompanije poput Envidije (Nvidia), Fejsbuka i Linkdina (LinkedIn) stažistima nude mesečnu platu od najmanje 8.000 dolara, pokazalo je novo istraživanje sajta Glasdor.

Envidija, kompanija iz Silicijumske doline koja se bavi proizvodnjom grafičkih kartica i druge računarske opreme, stažistima prosečno isplaćuje čak 8.811 dolara na mesečnom nivou, što ovu kompaniju stavlja na prvo mesto liste Glasdora, a koja obuhvata kompanije koje stažistima najviše novca isplaćuju u 2021.

"Još uvek ima poslodavaca koji svojim stažistima isplaćuju zaista velike sume - neki čak i preko 8.000 dolara mesečno, a razlog zbog kog su spremni da plate toliko jeste taj što je konkurencija ogromna kada je u pitanju borba za zapošljavanje talenata", rekla je za CBS Manivoč Amanda Stansel, istraživačica ekonomskih podataka u Glasdoru. "Iako smo u jeku pandemije, veliki talenti su još uvek veliki talenti, do kojih je teško doći."

Glasdor je svoju analizu bazirao na izveštajima o platama barem 30 bivših i sadašnjih stažista u svakoj kompaniji koji su na tim pozicijama bili u periodu od 1. marta 2020. do 28. februara 2021. godine.

Druge odlične prilike

Za mlade ljude koji žele karijeru u finansijama, stažiranje u firmi Kapital uan (Capital One) nudi prosečnu platu od više od 7.500 dolara mesečno, dok mesta u Amerikan ekspresu i Blek roku nude oko 6.600 dolara.

Noviteti na listi Glasdora jesu mreža Linkedin, u kojoj stažistima plaćaju nešto preko 8.000 dolara mesečno, Pejpal sa 6.359 dolara i Maraton petroleum sa 5.512 dolara mesečno.

Iako tehnološke i finansijske kompanije dominiraju na listi onih koji stažiste plaćaju najviše, ove kompanije takođe angažuju i za pozicije u sektoru marketinga i komunikacija.

"Ne morate da znate Pajton (Python) i Java skript da biste našli posao u tehnološkoj kompaniji", rekla je Stanselova. "Stažisti u softverskom inženjeringu možda će dobiti više novca nego oni u marketingu, ali generalno ove kompanije svoje stažiste plaćaju odlično."

Poslodavci dolarima privlače kandidate. Ipak, prethodna istraživanja Glasdora pokazuju da, kada je reč o dugoročnom zadovoljstvu na poslu, zaposleni više vrednuju kompanijsku kulturu, vrednosti, liderstvo i mogućnost za napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu