Šta građani EU očekuju od digitalnog evra?

Građani evrozone očekuju da korišćenje digitalnog evra bude sigurno i jeftino i da pre svega garantuje privatnost.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 14.04.2021.

16:10

Šta građani EU očekuju od digitalnog evra?
Foto: Depositphotos, TunedIn61

Ovo je pokazala najnovija studija Evropske centralne banke (ECB).

ECB radi na kreiranju elektronske varijante zajedničke evropske valute, koja bi trebalo da bude dopuna novčanicama i kovanicama i da uspešno parira privatnim kriptovalutama poput bitkoina, tetera i Fejsbukovog diema, primećuje Rojters.

Digitalni evro funkcionisao bi kao direktno potraživanje onoga koji njime raspolaže od ECB, što znači da bi bio sigurniji od računa u komercijalnoj banci i digitalnog novčanika.

Kreiranje digitalnog evra tek je u početnoj fazi i njegovo uvođenje kao novog sredstva plaćanja može se očekivati tek kroz četiri do pet godina, dodaje Rojters.

ECB je sprovela javne konsultacije kako bi saznala ima li interesovanja i kakve su nedoumice građana u procesu uvođenja digitalnog evra, prenosi SEEbiz. Konsultacije su pokazale da građane najviše muči da bi pri prelasku na elektronske načine plaćanja mogli da izgube privatnost u plaćanjima, što je ključno obeležje gotovog novca koje i građani i profesionalci smatraju glavnim prioritetom.

Digitalni evro trebalo bi da im garantuje privatnost, navodi 43 odsto ispitanika, njih 18 odsto želi sigurnost, a 11 odsto mogućnost upotrebe u celoj Evrozoni. Izbegavanje dodatnih troškova želi devet odsto ispitanika, a mogućnost oflajn upotrebe osam odsto, utvrdila je ECB kroz istraživanje.

Polovina ispitanika podržava uvođenje maksimalnog iznosa u digitalnim evrima kojim bi svaki građanin smeo raspolagati, odnosno "plafona" čije bi probijanje nalagalo plaćanje penala, pokazale su konsultacije.

Dve trećine ispitanika odgovorilo je da bi elektronski novac trebalo da bude ponuđen putem posrednika u privatnom sektoru i integrisan u postojeći sistem plaćanja.

Četvrtina njih želi da bude ponuđen u obliku "pametne kartice" ili aplikacije na telefonu kako bi mogao da se troši oflajn.

Na sličnim projektima rade i druge centralne banke širom sveta, a prednjači Kina, koja već sprovodi pilot-program, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: