Suecki kanal je odblokiran, ali je brod još uvek tamo: "Ostaje dok ne isplate milijardu dolara"

Kompanija Evergrin čiji se brod Ever Given zaglavio u Sueckom kanalu i uzrokovao blokadu plovidbe moraće da plati ogromnu odštetu.

Svet

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 12.04.2021.

16:49

Suecki kanal je odblokiran, ali je brod još uvek tamo:
Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Procenjeno je da je blokada Sueckog kanala svakog dana sprečila prolazak tereta vrednog 9,8 milijardi dolara.

Nakon nekoliko pokušaja i gotovo sedam dana posle nasukavanja, brod je pomeren te je plovidba omogućena, no Ever Given još uvek nije izašao iz kanala. Egipatske vlasti zadržavaju brod u kanalu sve dok vlasnici ne pristanu da isplate milijardu dolara odštete.

"Brod će ostati ovde do završetka istrage i isplate odštete. Nadamo se brzom dogovoru", izjavio je general Osama Rabie. Odšteta treba da pokrije troškove za korištenje opreme pomoću koje je brod uklonjen, za plaćanje radne snage, kao i štetu nastalu u kanalu. Egipatske vlasti su takođe pokrenule istragu o uzroku incidenta, prenosi Klix.

Brod je pomeren zahvaljujući plimi, radu bagera, remorkera i druge mašinerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: