Dve evropske zemlje povezane kao ogromna baterija

Berlin -- Nemačka i Norveška ubuduće će razmenjivati struju kroz kabl koji ide kroz Severno more.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Laiotz
Ilustracija: Shutterstock/Laiotz

Ideja je jednostavna – norveška energija vode nadoknadiće manjak nemačke energije sunca i vetra, i obrnuto.

Moćni kabl dug je 623 kilometra, od kojih čak 516 kilometara ide po dnu Severnog mora. Proteže se između trafostanice u Vilsteru na severu Nemačke i Tonštata u Norveškoj. Posle meseci testiranja, veza zvana Nordlink nedavno je počela komercijalni rad.

Kako piše Špigl, "ovo je kao da su nemački solarni i vetroparkovi priključeni na veoma veliku i veoma udaljenu bateriju“. Nemačka pogotovo može da profitira od struje koju generišu velika norveška akumulaciona jezera.

Dalekovod između dve zemlje važi za uzor u smeni energetskih era, kada se sa fosilnih izvora prelazi na obnovljive izvore energije. Naime, nije uopšte retko da u Nemačkoj manjka vetra tamo gde su vetroparkovi ili sunčevih zraka tamo gde su solarna postrojenja. To stanje, bez vetra i dovoljno sunčeve energije, u žargonu se naziva "tamna tišina“.

Ubuduće će struja sa severa pomoći da se prevaziđu periodi te tamne tišine. Ali važiće i obratno – kada u Nemačkoj ima viška struje, onda ona može u Norvešku kako bi se dopunila akumulaciona jezera.

Nordlink je građen od 2015. godine i koštao je oko dve milijarde evra. Njime će moći da se transportuje 1.400 megavata struje – to odgovara kapacitetu trenutno najveće nemačke nuklearke Isar 2. Toliko energije je dovoljno da se 3,6 miliona domaćinstava cele godine snabdeva strujom.

Norveška već ima slične projekte sa Danskom i Holandijom. U planu je i povezivanje sa Velikom Britanijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu