Bitkoin će uskoro trošiti više energije od Italije

Potrošnja energije i emisije ugljenika povezane sa rudarenjem bitkoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini.

Izvor: bug.hr
Podeli
Foto: EPA/SASCHA STEINBACH
Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

To se navodi u novoj studiji upravo objavljenoj u Nejčr komjunikejšns.

Bez strožih propisa i promena politike, ti učinci bi mogli da potkopaju globalne napore da se planeta dovede u stanje održivosti, tvrde autori.

Vrhunac potrošnje 2024.

Kriptovaluta bitkoin oslanja se na blokčejn tehnologiju koja omogućava javno zabeležene peer-to-peer prenose putem šifrovanih računarskih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitkoina zahteva stalno trošenje i / ili širenje računarske procesorske snage, što je povezano sa povećanjem potrošnje energije.

Kineski istraživači Dabo Guan, Šoujang Vang i njihove kolege prate simulacijski model emisije ugljenika u protoku emisija ugljenika u bitkoin blokčejn operacijama u Kini. S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitkoina, procenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa dostići vrhunac 2024. godine, kad će iznositi oko 297 teravat-sati i generisati emisiju 130 miliona tona ugljenika, prenosi hrvatski portal Bug.

Bitkoin troši više struje nego cela Argentina

Tržište kriptovaluta dostiglo vrednost od dva biliona dolara

Krao bitkoine, sada mora da plati 571 milion dolara: Prevario 1.000 ljudi širom sveta

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije štetnih (stakleničkih) gasova u evropskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugerišu da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio uticaj rudarenja bitkoina na potrošnju energije i emisiju štetnih gasova.

Inače, u Kini se obavi više od 75 odsto blokčejn operacija u vezi sa bitkoinom, pokazuju podaci koje su autori studije preuzeli sa stranice btc.com.

Regulacija rudarenja

Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju da trenutne politike poput oporezivanja ugljenika nisu učinkovite u suzbijanju emisija iz industrije bitkoina. Umesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitkoina. Samo tako moći će da se promeni trenutna struktura potrošnje energije i smanje buduće emisije proistekle iz blokčejna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu