Neočekivan potez najbogatijeg čoveka

Dok Bela kuća prvi put nakon više od 25 godina razmatra povećanje korporativnih poreza, čelnik jedne od najvećih američkih kompanija podržava takav plan.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Epa, Jagadeesh NV
Foto: Epa, Jagadeesh NV

Direktor Amazona i najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos, u izjavi od utorka kaže da njegova kompanija podržava povećanje stope poreza na dobit, piše CNN, prenosi Index.

"Podržavamo fokus Bajdenove administracije na smela ulaganja u američku infrastrukturu. I Demokrate i Republikanci podržavali su infrastrukturu u prošlosti i pravo je vreme za saradnju kako bi se to ostvarilo. Svesni smo da će ova investicija zahtevati ustupke svih strana, kako u pogledu specifičnosti onoga što se radi tako i načina finansiranja", rekao je Bezos.

Administraciji treba novac za ambiciozan infrastrukturni plan

Bela kuća postavlja temelje za podizanje stope korporativnog poreza iznad sadašnjeg nivoa od 21 odsto kako bi to pomoglo u finansiranju ambicioznog infrastrukturnog paketa. Bezosova izjava zapažena je podrška takvog poteza, s obzirom na to da su mnogi drugi u poslovnoj zajednici upozorili da bi to moglo ugroziti oporavak od pandemije.

Amazonov direktor u odlasku na određeni je način neočekivani zagovornik povećanja korporativnog poreza. Džo Bajeden je 2019. godine prozvao Amazon zbog korišćenja poreznih olakšica i odbitaka za smanjivanje iznosa korporativnog poreza.

Kompanija je tada uzvratila, rekavši kako će platiti svaki cent kojeg duguje te da je od 2016. godine platila 2.6 milijardi dolara poreza na dobit. Slično se ponovilo prošle godine, kad je Bajden, ovaj put kao predsednički kandidat, u sklopu šire kritike velikih i uspešnih kompanija rekao da bi Amazon trebalo da počne da plaća porez. Amazon je više puta rekao da poštuje sve porezne zakone.

Amazon na udaru demokratske senatorke

Kompanija se nedavno našla i na udaru demokratske senatkorke Elizabet Voren koja zagovara povećanje poreza za velike korporacije. "Divovske korporacije poput Amazona prijavljuju ogromnu dobit svojim deoničarima, ali koriste rupe i porezne oaze kako ne bi platile gotovo ništa od poreza. To jednostavno nije u redu", napisala je Voren u martu na Tviteru.

Amazon je odgovorio: "Vi donosite porezne zakone, senatorko Voren, mi ih se samo pridržavamo. Ako Vam se zakoni koje ste doneli ne sviđaju, promenite ih. Evo činjenica: Amazon je platio milijarde dolara poreza na dobit samo tokom poslednjih nekoliko godina."

Za porezne godine 2017. i 2018. Amazonove finansijske prijave pokazale su da očekuje povrat novca od federalne vlade, a ne da duguje novac. Za poreznu godinu 2019. Amazon je morao da plati više od milijardu dolara poreza, što je nešto više od jedan odsto njegove dobiti. Amazon je 2020. godine platio 1,7 milijardi dolara federalnih poreza, napomenula je kompanija u odgovoru senatorki. Neto dobit prošle godine iznosila je 21,3 milijarde dolara.

Bajdenov plan mogao bi da podstakne i druge korporativne čelnike

Iako je već izazvao određene kritike, infrastrukturni plan Bajdenove administracije možda je dovoljno uverljiv da podstakne i druge korporativne čelnike da podrže povećanje korporativnih poreza. Bezos je u svojoj izjavi rekao: "Radujemo se što će se Kongres i administracija udružiti kako bi pronašli pravo, uravnoteženo rešenje za održavanje ili poboljšanje američke konkurentnosti".

I nije u tome usamljen. Rik Rieder, glavni investicioni direktor za globalni fiksni prihod u BlackRocku rekao je da ukidanje olakšica za porez na dobit iz Trampovog mandata neće da našteti privredi, nego bi čak moglo da bude pozitivno za rast. Rieder je u martu za CNN Business rekao da misli da američka privreda može d izdrži veći porez na dobit i sugerisao da bi povećanje stope moglo da pomogne u postizanju ravnomernije raspodele privrednih dobitaka između korporacija i radnika.

"Američka je ekonomija neverovatno otporna i zapravo će dobro funkcionisati kad deo ove preraspodele i potrošnje dohotka usmeri na bolje mesto, posebno kod ljudi s nižim i srednjim dohotkom", zaključio je Rieder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu