Šveđani počinju testiranje: Uskoro bi mogla da stigne e-kruna?

Stokholm -- Švedska centralna banka planira da testira upotrebu digitalne valute e-krune u stvarnom svetu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Mykola Klym/Shutterstock
Foto: Mykola Klym/Shutterstock

U taj projekat će uključiti i komercijalne banke.

Centralne banke širom sveta planiraju lansiranje digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot-projekat e-kruna simuliran samo u Riksbanci, prenosi Indeks, a u sledećoj fazi projekat će se proširiti tako da uključuje učesnike poput komercijalnih banaka, saopštila je centralna banka.

"Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je reč o obradi plaćanja na malo i uz potreban nivo sigurnosti", navode iz Riksbanke.

Proba traje godinu dana

Pilot-projekat traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korišćenje e-krune u Švedskoj.

Riksbanka još ne može da potvrdi koje će banke ili pružaoci usluga platnog prometa pomoći u sledećoj fazi testiranja, ali je svrha proceniti kako bi e-kruna mogla da se koristi i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru sprovela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje "pokrivaju" petinu svetske populacije verovatno početi da izdaju sopstvene digitalne valute u sledeće tri godine. Mnoge centralne banke vide CBDC kao sredstvo za sprečavanje konkurentnosti kriptovaluta i zadržavanje središnje uloge javnih vlasti u platnom sistemu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu