Gase proizvodnju: LG se oprašta od mobilnih telefona

Južnokorejski LG elektroniks prvi je veliki proizvođač smartfona koji će ukinuti taj proizvodni lanac zbog gubitaka nakon što nije uspeo da pronađe kupca.

Svet

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 05.04.2021.

09:44

Gase proizvodnju: LG se oprašta od mobilnih telefona
Ilustracija: ImYanis/Shutterstock

Odluka da se povuče ostaviće upražnjeno oko 10 posto tržišta u Severnoj Americi, gde je treći po snazi i gde će se za taj deo tržišta boriti Samsung elektroniks i Epl.

"U SAD LG je ciljao tržište uređaja srednjih do nižih cena, i to znači da će Samsung, koji ima umerenije cene od Epla, biti u boljoj poziciji da privuče korisnike LG-ja", kazao je Ko Eui-jaung, analitičar u kompaniji Haj investment end sekjuritiz.

LG-jevo odeljenje pametnih telefona beleži gotovo šestogodišnje gubitke od ukupno 4,5 milijardi dolara.

Napuštanje tako kompetitivnog tržišta omogućiće LG-u da se fokusira na područja poput delova za električne automobile, pametne kuće i povezane uređaje, navodi se u saopštenju kompanije.

Godine 2013. bili treći na svetu

U bolja vremena LG je imao brojne inovacije na području mobilne telefonije, i na vrhuncu, u 2013, bio je treći najveći proizvođač pametnih telefona, nakon Samsunga i Epla, piše Hina, prenosi Indeks.

Na silazni put je kompaniju, prema analitičarima, gurnulo i nedovoljno znanje u suprotstavljanju novim kineskim konkurentima.

Trenutni globalni udeo LG-ja tek je dva posto i prošle godine na tržište je plasirao 23 miliona pametnih telefona, dok je Samsung plasirao 256 miliona.

LG će osiguravati potporu i nove verzije programa za postojeće korisnike još neko vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: