U šta to Šaomi ulaže 10 milijardi dolara?

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi (Xiaomi) najavio je da će u sledećih 10 godina uložiti 10 milijardi dolara u novo poslovanje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2021.

10:12

U šta to Šaomi ulaže 10 milijardi dolara?
Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock

U pitanju je ulaganje u pametna električna vozila.

Kompanija će u početku uložiti 10 milijardi juana (1,52 milijarde dolara) u podružnicu kojoj će biti jedini vlasnik, a ciljan je iznos ukupnih ulaganja u sledećih 10 godina 10 milijardi dolara.

Izvršni direktor Šaomija Lei Jun biće ujedno i izvršni direktor poslovanja s "pametnim" električnim vozilima, dodala je kompanija, prenosi SEEbiz.

Prelaz kompanije u sektor proizvodnje električnih vozila navezao se na slične poteze drugih tehnoloških divova, u Kini i u inostranstvu, primećuje Rojters.

U januaru je kineski softverski div Baidu najavio da će poslovanje električnih vozila razviti kroz partnerstvo s domaćim proizvođačem automobila Geely Automobile Holdings.

Kineski proizvođač pametnih telefona Huavej (Huawei Technologies) navodno takođe pregovara s državnim proizvođačem automobila Changan Automobile i drugim kompanijama o proizvodnji električnih vozila.

Mediji su izvestili da i američki Epl (Apple) već dugo planira ulazak na tržište električnih vozila, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: