Najki podneo tužbu zbog "satanskih patika"

Najki će podneti tužbu protiv bruklinskog umetničkog kolektiva MSCHF zbog kontroverznih "satanskih patika" koje u đonovima sadrže kap ljudske krvi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Patike koje koštaju 1.018 dolara, a na kojima se nalazi obrnuti krst, pentagram i natpis "Luke 10:18", napravljene su modifikacijom već postojećeg modela "Nike Air Max 97".

MSCHF je u ponedeljak pustio u prodaju 666 pari patika u saradnji sa reperom Lil Nas Eksom, a prodate su za manje od jednog minuta.

Kompanija Najki tvrdi da je to kršenje pravila o zaštitnom znaku.

Crveno-crne patike u prodaju je pustio MSCHF u ponedeljak, što se poklopilo sa izbacivanjem poslednje pesme Lil Nas Eksa, Montero (Call Me By Your Name). Pesma je izbačena u petak.

U spotu za pesmu reper se spušta iz raja u pakao niz šipku za striptiz, a nosi upravo ove patike.

Gigant u industriji sportske opreme rekao je u prijavi da ne odobrava ovaj model patika i da ih nisu autorizovali, preneo je Bi-Bi-Si.

Najki traži od suda da spreči MSCHF da prodaje patike i spreči upotrebu prepoznatljivog logoa ove kompanije.

"MSCHF i njihove neautorizovane 'satanske patike' mogu da izazovu zbunjenost i navedu na povezivanje njihovih proizvoda i kompanije Najki", navodi se u tužbi koju je podnela kompanija. "Zapravo, već postoje dokazi o značajnoj zabuni na tržištu, koji uključuju pozive na bojkot Najkija kao odgovor na proizvod koji je lansirao MSCHF, a koji su zasnovani na lažnim uverenjima da je kompanija Najki odobrila taj proizvod."

U tužbi se citira i tvit popularnog influensera u svetu obuće Sejnta, koji je na društvenim mrežama najavljivao izlazak ovih patika na tržište.

I neki konzervativni političari su se pobunili, kao na primer guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i još neki religiozni pratioci, koji su bili uvređeni dizajnom patika i zbog toga kritikovali repera i MSCHF na Tviteru.

Lil Nas Eks je na kritike odogovorio sa nekoliko mimova koje je podelio na svom nalogu na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu