Usred nestašice čipova ključni dobavljač - izgoreo

Kompanija koja drži 30 odsto tržišta automobilskih čipova smatra da će joj trebati mesec dana za obnovu.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 24.03.2021.

09:39

Usred nestašice čipova ključni dobavljač - izgoreo
Ilustracija: Depositphotos, nikitabuida

Požar u fabrici čipova japanskog Renesasa zabrinuo je Tojotu, Nisan i Hondu, a posledice bi mogli osetiti i Evropa i SAD, i to u vreme globalne nestašice čipova koji se koriste u autoindustriji.

Renesas drži oko 30 odsto globalnog tržišta posebnih čipova koji se koriste u automobilima, podseća Rojters. Iz japanske kompanije poručuju da će im trebati najmanje mesec dana da pokrenu proizvodnju 300-milimetarskih pločica u fabrici u blizini grada Nake, na severoistoku Japana, u kojoj je prošlog petka izbio požar zbog električnog kvara i zahvatio strojeve.

Pločice tih dimenzija koriste se u auto-industriji, a požar je zahvatio dve trećine strojeva na kojima se proizvode, dok su postrojenja za proizvodnju 200-milimetarskih pločica ostala neoštećena. Japanski proizvođači automobila tek su počeli procenjivati moguće posledice požara u proizvodnji.

“Prikupljamo informacije i pokušavamo proceniti eventualne posledice požara po naše poslovanje”, rekao je Hondin portparol. I predstavnici Tojote i Nisana potvrdili su da takođe procenjuju novonastalu situaciju, prenosi Poslovni dnevnik.

“Verovatno će trebati više od mesec dana da se isporuke normalizuju. S obzirom na to, Tojotu očekuje vrlo nestabilna proizvodnja u aprilu i maju”, rekao je Seiji Sugiura, viši analitičar u istraživačkom institutu Tokai u Tokiju.

“Mišljenja sam da će Honda, Nisan i ostali proizvođači takođe biti u teškoj situaciji”, dodao je. Čipovi kakve proizvodi Renesas naveliko se koriste u automobilima, uključujući sisteme praćenja rada motora, upravljanja vozilom i električnih podizača prozorskih stakala, te u senzorima koji se koriste u sistemima parkiranja i zabave.

Nisan i Honda već su bili prisiljeni da smanje proizvodnju zbog nestašice čipova koju su prouzrokovali snažna potražnja proizvođača potrošačke elektronike i neočekivani oporavak prodaje automobila od krize u prvim mesecima pandemije.

Iz Renesasa poručuju da će se njihovi klijenti, većinom proizvođači auto-delova, kroz mesec dana suočiti sa smanjenim isporukama čipova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: