Blokada od 9,6 milijardi dolara dnevno: Globalne posledice ogromne FOTO

Zbog zaglavljivanja broda, oko 185 plovila čeka na prolaz Sueckim kanalom, piše agencija Blumberg, dok Lojd procenjuje da ih je 165.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2021.

20:57

Blokada od 9,6 milijardi dolara dnevno: Globalne posledice ogromne FOTO
Foto: Profimedia/AFP PHOTO CNES 2020

Zaglavljeni kontejnerski brod "Ever Given" izazvao je zastoj 9,6 milijardi dolara vredne robe, blokirajući promet u oba smera na najkraćem plovnom putu od Evrope do Azije, prenosi Jutarnji list.

Podatak o 9,6 milijardi dolara iznosi Al Džazira, pozivajući se na podatke brodarskog osiguravača Lojda, prema kojem promet prema zapadu vredi oko 5,1 milijardu dolara dnevno, a promet prema istoku približno 4,5 milijardi dolara.

Naime, jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svetu, dug 400 metara i natovaren s 20.000 kontejnera, nasukao se u peščanoj oluji, s pramcem zabijenim u zapadnu obalu i krmom okrenutom ka zapadnoj obali.

Oko 185 plovila čeka na prolaz pred Suezom, piše agencija Bloomberg, dok Lojd procenjuje da ih je 165.

Kako se procenjuje, komplikovana operacija spasavanj mogla bi da potraje čak i nedeljama i da izazove ogroman poremeećaj u svetskoj trgovini i brodskom saobraćaju.

Približno 30 odsto svetskog šipinga pomoću kontejnera dnevno prolazi kroz Suecki kanal dužine 193 kilometra sa 12 odsto ukupne svetske trgovine robom.

Tegljači i kopači do sada nisu uspeli da pomere nasukani brod. Uprava Sueckog kanala privremeno je obustavila saobraćaj plovnim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: