Amazon odbacuje optužbe da njegovi radnici uriniraju u flaše: "Progresivno mesto za rad"

Tehnološki gigant Amazon odbacuje optužbe senatora Marka Pokana da su zaposleni u distributivnim centrima pod tolikim pritiskom da moraju da uriniraju u flaše.

Svet

Izvor: RTS

Četvrtak, 25.03.2021.

19:00

Amazon odbacuje optužbe da njegovi radnici uriniraju u flaše:
Foto: Epa/FRIEDEMANN VOGEL

Iz kompanije navode da za njih niko ne bi radio da je istinita ta tvrdnja.

Tvrdnja predstavnika Viskonsina Marka Pokana usledila je nakon komentara jednog od direktora "Amazona" Dejva Klarka u vezi sa platom i uslovima rada u toj kompaniji, prenosi RTS.

Uoči posete senatora Bernija Sandersa jednom od distributivnih centara maloprodajnog giganta u Alabami u petak, Klark je kritikovao senatora iz Vermonta, koji je žestoko lobirao za povećanje minimalne zarade na saveznom nivou na 15 dolara na sat.

Prošle nedelje, Sanders je kritikovao izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa na saslušanju u Senatskom odboru za budžet, zbog toga što je, kako je naveo, od jednog zaposlenog u toj kompaniji čuo "dokaze o teškim uslovima rada, dugom boravku na radnom mestu i nedostatku sigurnosti posla".

Usred navoda o iscrpljujućim uslovima, "Amazon" je obeshrabrio pokušaje svojih radnika da se organizuju, što ga je učinilo metom američkog radničkog pokreta, navodi Njuzvik.

Radnici centra u Besemeru imaju rok do ponedeljka da glasaju o tome da li će formirati sindikat, koji bi bio prvi u istoriji kompanije.

"Napredno mesto za rad"

Ali Klark je branio uslove rada u "Amazonu".

"Često kažem da smo mi Berni Sanders poslodavaca, ali to nije sasvim u redu, jer zapravo pružamo napredno mesto za rad", napisao je Klark na Tviteru.

U narednom tvitu Klark je rekao da ako "želite da čujete o plati od 15 dolara na sat, senator Sanders o tome govori u centru grada".

"Ali, ako želite da zaradite najmanje 15 dolara na sat i imate dobru zdravstvenu zaštitu, Amazon zapošljava", napisao je Klark.

Usledio je odgovor predstavnika Viskonsina Marka Pokana, koji se u komentaru osvrnuo na prethodne tvrdnje iznete u vezi sa praksom kompanije koja uključuje oštre proizvodne kvote, dugo vreme provedeno na radnom mestu i nedovoljne pauze.

"Plaćanje radnika 15 dolara po satu ne čini vas ‘progresivnim radnim mestom‘ kada uništavate sindikalno udruživanje i činite da radnici mokre u flaše s vodom", napisao je Pokan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: