Vol strit pao - ponovo

Na Volstritu su u sredu berzanski indeksi pali drugi dan zaredom.

Svet

Izvor: index.hr

Četvrtak, 25.03.2021.

11:10

Vol strit pao - ponovo
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Razlog je to što ni optimizam ministarke finansija i predsednika Feda u vezi sa oporavkom ekonomije nije sprečio pad cena akcija tehnoloških kompanija.

Dau Džons oslabio je tri boda ili 0,01 posto, na 32.420 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 3,889 bodova, a Nasdak indeks 2,01 posto, na 12.961 bod.

Najviše su juče pale cene akcija u tehnološkom sektoru, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile akcije Epla, Tesle, Amazona, Fejsbuka i Majkrosofta.

Tehnološki je sektor lane predvodio na tržištu po rastu cena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vreme korona-krize, no poslednjih je meseci taj sektor pod pritiskom.

S duge strane, u poslednje vreme rastu cene akcija u cikličkim sektorima jer bi njihov oporavak trebalo da se ubrza, zahvaljujući novim podsticajnim fiskalnim merama i postupnoj normalizaciji društvenog i privrednog života nakon vakcinacije protiv kovida 19, prenosi Index.

Tako su juče cene akcija u finansijskom sektoru porasle u proseku 0,4, a u industrijskom 0,7 posto. Još je više, 2,5 posto, skočio energetski sektor, nakon što su cene nafte nadoknadile deo gubitaka od prethodnog dana.

Ipak, ulagači su oprezni, pa je juče obim trgovanja bio ispod proseka. Nije ih podstakao ni optimizam ministarke Dženet Jelen i predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela po pitanju oporavka privrede od korona-krize.

U saslušanju u Kongresu Pauel je, između ostalog, kazao da se očekuje "vrlo, vrlo snažna godina".

No, to nije impresioniralo ulagače jer je Fed nedavno povećao procenu rasta ekonomije u ovoj godini na 6,5 posto.

"Pomalo smo u zatišju. Znamo da bi u drugom tromesečju trebalo da se ubrza rast ekonomije, no još nismo videli to ubrzanje, pa ga čekamo", kaže Dejvid Keli, strateg u kompaniji Džej-Pi Morgan aset menadžment.

Nakon oštrog pada na početku korona-krize, S&P 500 i Dau Džons porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdak indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši.

Zbog toga se ulagači plaše da su akcije precenjene i da sledi pad njihovih cena.

A na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 6.712 bodova, a pariški CAC 0,03 posto na 5.947 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,35 posto, na 14.610 bodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: