Dve evropske države ulažu milijarde evra - u podmornice

Nemačka i Norveška su nakon dugotrajnih pregovora postigle dogovor o projektu gradnje podmornica vrednom više milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2021.

15:04

Dve evropske države ulažu milijarde evra - u podmornice
Ilustracija: iurii/Shutterstock

Nemačka i Norveška naručile su od nemačke kompanije "Tisen Krup marin sistems" šest podmornica tipa 212, objavila su u utorak ministarstva odbrane tih dveju zemalja.

Dve podmornice će se graditi za Nemačku, a četiri za Norvešku.

Prema novinskoj agenciji NTB, Norveška procenjuje da će njeni troškovi u tom projektu iznositi oko 45 milijardi kruna (5,2 milijarde dolara).

"Tisen Krup marin sistems" proizvešće podmornice u Kilu, a isporuka bi trebalo da počne 2029. godine, tri godine kasnije nego što se planiralo.

Projektom će se osigurati brojna visokokvalitetna radna mesta u Kilu i okolini do sredine sledeće decenije i ojačaće saradnja nemačke i norveške mornarice, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane, prenosi Novac.hr.

"Ovim korakom Nemačka i Norveška zajednički postavljaju temelje za moguću dalju saradnju sa brojnim saveznicima u EU i NATO-u", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Pregovori o gradnji podmornica počeli su 2019. godine, ali su odloženi zbog pandemije. Berlin i Oslo postigli su dogovor i o nabavi projektila za naoružanje brodova.

Projekat još mora da odobri odbor za budžet nemačkog parlamenta, ističe agencija DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: