Rusija ima velike planova za narednih 15 godina, Amerikancima se neće dopasti

Rusija namerava da utrostruči proizvodnju tečnog prirodnog gasa u sledećih 15 godina.

Svet

Izvor: SEEbiz

Utorak, 23.03.2021.

16:06

Rusija ima velike planova za narednih 15 godina, Amerikancima se neće dopasti
Foto: alexkich/Shutterstock

Razlog tome je procena da će potražnja rasti snažnije od potražnje za gasom iz gasovoda, objavila je vlada u Moskvi.

Cilj je proizvoditi 140 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje, odlučila je ruska vlada u ponedeljak, prenosi Seebiz.

Da bi se taj cilj postigao, vlada će ubuduće snažnije promovisati kompanije, koristiti više ruskih tehnologija u proizvodnji i kreirati podsticaje za istraživanje na Arktiku, bogatom sirovinama.

Među područjima na kojima bi se proizvodnja mogla povećati vlada izdvaja Severni ledeni okean i Pacifik.

Oko 20 posto tečnog prirodnog gasa na svetskom tržištu trebalo bi ubuduće dolaziti iz Rusije, rekao je potpredsednik vlade i ministar energetike Aleksandar Novak.

Ovaj gas će se koristiti za proizvodnju električne energije, ali i kao gorivo za vozila i brodove, naveo je Novak, dodavši da će potražnja za tečnim gasom rasti brže od potražnje za gasom koji se transportuje cevovodima.

Rusija dostavlja Evropi gas gasovodima, a projekat koji bi trebalo da poveća isporuke preko Baltičkog mora do Nemačke izazvao je spor sa SAD-om, ali i pojedinim evropskim zemljama.

Vašington se protivi Severnom toku 2 jer se boji da će njegovi evropski partneri postati previše zavisni od Rusije. Pristalice gasovoda optužuju pak SAD da želi da istisne ruski gas i zameniti ga svojim tečnim prirodnim gasom, navodi agencija Dpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: