Stiže najveća kupovina deonica u istoriji?

Dve trećine mlađih od 34 godine uložiće na berzu jedan deo podsticaja, smatra Dojče banka.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2021.

14:39

Stiže najveća kupovina deonica u istoriji?
Ilustracija: EPA, JUSTIN LANE

Vol strit se priprema za dolazak nekoliko milijardi dolara svežeg kapitala ove nedelje koji će upumpati mali ulagači nakon što im danas na račune “sedne” novac iz paketa ekonomskih podsticaja.

Naime, američki predsednik Džo Bajden odobrio je ekonomski stimulativni paket ukupne vrednosti od 1.900 milijardi dolara, uključujući i davanja od po 1.400 dolara punoletnim Amerikancima.

Procena firme Vanda Research je da će mali ulagači verovatno kupiti deonice za tri milijarde dolara nakon što im bude transferiran naveden novac iz paketa.

U tom bi slučaju dnevni promet porastao za 1,5 milijardi dolara u odnosu na prosek poslednjih nekoliko meseci, prenosi Poslovni dnevnik.

“To će biti daleko najveća dnevna kupovina malih ulagača ikada”, kaže za Fajnenšl tajms Eric Liu, direktor istraživanja u Vanda Research-u.

Dojče banka nedavno je procenila da će mali ulagači s računima na internet platformama za trgovanje uložiti u deonice više od trećine dobijenih podsticaja. Tokom vremena tako bi se na američko deoničarsko tržište upumpalo 170 milijardi dolara.

Ove procene dobro oslikavaju koliko su mali ulagači postali značajni na najvećem svetskom deoničkom tržištu.

“To je skupina koja podsticaje neće uložiti u realnu privredu, već u deonice”, tumači Endru Slimon, stariji portfeljni menadžer u Morgan Stenliju.

Priliv kapitala malih ulagača, kao i broj otvaranja novih brokerskih računa, oštro je porastao nakon što je novac iz lanjskih paketa ekonomskih podsticaja seo na račune građana.

Tako je u martu 2020. iznos koji su mali ulagači utrošili na deonice skočio za 838 miliona dolara iznad uobičajenih nivoa. Kada je u decembru odobren dodatni paket, priliv kapitala porastao je za 381 milion dolara iznad proseka.

Podsetimo, Bajdenov paket podsticaja najveći je iznos diretkne ekonomske pomoći Amerikancima od početka pandemije. Analitičari smatraju da će mlađi ulagači predvoditi ovaj talas na berzi.

Istraživanje Dojče banke pokazuje da dve trećine ulagača mlađih od 34 godine planira utrošiti jedan deo podsticaja na kupovinu deonica. U skupini starijih od 55 godina na taj način besplatni vladin novac planira utrošiti manje od četvrtine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: