Samo za one s tolerancijom na rizik: Prva velika banka nudi investiranje u bitkoin

Morgan Stenli postao je prva velika banka u SAD koja svojim bogatim klijentima nudi pristup bitkoin fondovima, saznaje CNBC.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Wit Olszewski
Foto: Shutterstock/Wit Olszewski

Pročitajte još:

Bitkoin ide do milion $ i postaje svetska rezervna valuta umesto dolara?

Još jedna potvrda snage bitkoina? Goldman Saks će ponovo trgovati kriptovalutama

B92.net istražuje: Da li je kasno uskočiti u "bitkoin voz"?

Razbijanje iluzija: "10 razloga zašto neću kupiti bitkoin"

Ta investiciona banka, gigatnt koji upravlja sa četiri biliona dolara aktive svojih klijenata, rekla je danas svojim finansijskim savetnicima u internom memorandumu da uvodi pristup do tri fonda koji omogućavaju posedovanje bitkoina, prema rečima ljudi upoznatih sa situacijom, piše CNBC.

Na ovakav potez, značajan korak u prihvatanju bitkoina kao vrste aktive, Morgan Stenli se odlučio nakon što su klijenti zahtevali pristup toj kriptovaluti, kzali su izvori koji su zahtevali anonimnost jer su izneli detalje internog dokumenta banke.

Rast bitkoina prošle i ove godine izvršio je pritisak na firme sa Volstrita da razmatraju poslovanje i sa tom vrstom aktive. Ali, barem za sada, banka dozvoljava samo svojim bogatijim klijentima pristup toj volatilnoj aktivi – smtra da je to odgovarajuće samo za ljude sa „visokom tolerancijom na rizik“ čije kompanije imaju najmanje dva miliona dolara vrednu aktivu.

Ima i nekih ograničenja

Investicione firme moraju imati najmanje pet miliona „zelembaća“ u banci da bi se kvalifikovali za ova nova ulaganja. U oba slučaja, račun mora biti star najmanje šest meseci.

Čak i za akreditovane američke investitore sa brokerskim nalozima i dovoljno sredstava da se kvalifikuju za to, Morgan Stenli ograničava investicije u bitkoin na najviše 2,5 odsto ukupne vrednosti imovine, kažu izvori CNBC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu