Fajzer pravu zaradu očekuje tek posle pandemije: Vakcina jednom godišnje, po mnogo višoj ceni?

Nedavni komentari finansijskog direktora Fajzera ukazuju na mogućnost da kompanija želi da vakcinu za kovid 19 pretvori u dugotrajnu okosnicu poslovnog modela.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2021.

20:15

Fajzer pravu zaradu očekuje tek posle pandemije: Vakcina jednom godišnje, po mnogo višoj ceni?
Foto: Shutterstock/somemeans

Njegova predviđanja uključuju drastično povećanje cena vakcina protiv koronavirusa koje bi se primale svake godine.

Dok je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa i kraj pandemije se polako nazire, postavlja se pitanje - šta posle toga? Farmaceutska kompanija "Fajzer“, čini se, tada očekuje veliki priliv novca, piše Sputnjik.

Na globalnoj zdravstvenoj konferenciji Barkliz finansijski direktor kompanije "Fajzer“ Frenk D'Amelio izložio je plan kompanije za investitore koji podrazumeva drastično veću cenu vakcine protiv korone, čim vlade prestanu da budu primarni kupci njihovog cepiva, koju su zajednički proizveli sa nemačkom firmom "Biontek".

"Na osnovu svega što smo videli do sada, verujemo da je sve verovatnije da će biti revakcinacije svake godine“, rekao je D’Amelio, dodajući da će najverovatnije biti reč o jednoj dozi vakcine.

On je naveo da su dosad cene vakcina diktirale pre svega potrebe država da obezbede dovoljno doza za vakcinaciju celokupne populacije bez ikakvih troškova za građane, prenosi Sputnjik internešenel.

"Kako budemo izlazili iz stanja pandemije, počeće da se pokreću normalne tržišne snage, normalni uslovi na tržištu. A faktori poput efikasnosti, sposobnosti, kliničke korisnosti, postaće veoma važni, i mi vidimo da je to, sasvim iskreno, značajna prilika za našu vakcinu iz perspektive potražnje, iz perspektive određivanja cena, s obzirom na klinički profil naše vakcine", rekao je D'Amelio.

"Smatramo da kako prelazimo iz pandemije u endemiju, tu se stvara šansa za nas", dodao je.

Kada bolest postane endemska, to znači da je prisutna i nastavlja povremeno da se širi u delu populacije. To je u velikoj meri slučaj sa bolestima poput gripa, za koju se često preporučuje vakcinicija na godišnjem nivou.

Prošlog meseca, D'Amelio je rekao analitičarima sa Volstrita da "Fajzer“ trenutno prodaje vakcinu za 19,5 dolara po dozi, ali je primetio da to nije normalna cena koju obično dobijaju za vakcinu, a koja iznosi oko 150, 175 dolara po dozi.

"Kada se udaljimo od pandemijskih cena, situacije u kojoj se trenutno nalazimo, dobijaćemo mnogo veću cenu“, dodao je.

"Fajzer“ je prošle godine ostvario prihod od 15 milijardi dolara samo na proizvodima povezanim sa kovidom 19, dodao je D’Amelio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: