Alibaba dobio "blok"

Internet pretraživač kineskog giganta za e-trgovinu, Alibabe, uklonjen je iz nekoliko onlajn prodavnica aplikacija u Kini.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.03.2021.

09:13

Alibaba dobio
Foto: Ralf Liebhold/Shutterstock

Ovu vest preneo je Fajnenšel Tajms pozivajući se na kineske medije.

Prodavnice android aplikacija, uključujući one kojima upravljaju Huavej i Sjaomi, blokirale su preuzimanja ili uklonile Alibabin "UC pretraživač", prema rečima nekih vlasnika mobilnih telefona Huavej i Sjaomi koji su razgovarali sa redakcijom CNBC-a.

Međutim, jedan vlasnik Samsung telefona u Kini rekao je da u prodavnici aplikacija ovog južnokorejskog proizvođača smartfona i dalje vidi Alibabin pretraživač, navodi američka tv mreža i dodaje da je "UC brauzer" takođe dostupan u Eplovoj prodavnici aplikacija.

CNBC navodi da se ovo dešava nakon što je Alibabin pretraživač kritikovan u jednoj tv emisiji kineske državne televizija ČTV zbog obmanjujućih medicinskih oglasa na mreži.

U emisiji su iznete optužbe da taj pretraživač omogućava privatnim medicinskih ustanovama da licitiraju s imena najpoznatijih kineskih bolnica u pretrazi ključnih reči, i tako potencijalno usmeravaju pacijente da posete internet stranice privatnih umesto državnih bolnica.

Portparol Alibabinog tima za "UC pretraživač" rekao je za CNBC da je kompanija "dala ozbiljan značaj problemima iznetim u emisiji i brzo preduzela niz mera kako bi proverila i ispravila nedostake", te da je odmah uklonila "oglase s nelegitimnim sadržajima".

U prilogu CNBC-a se podseća da se Alibaba nalazi pod pooštrenim nadzorom kineskih regulatora od prošle jeseni, nakon što je njen osnivač Džek Ma u oktobru kritikovao finansijsku regulativu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: