Šaomi–Pentagon 1:0

Šaomi je odneo pobedu u sudskom procesu zbog ograničenja koja su ovoj kompaniji bila predviđena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svet

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 15.03.2021.

10:52

Šaomi–Pentagon 1:0
Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock

U poslednjim danima administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa Ministarstvo odbrane stavilo je Šaomi na listu kompanija s navodnim vezama s kineskom vojskom, pokrenuvši finansijska ograničenja koja je trebalo da stupe na snagu ove nedelje.

Međutim, američki okružni sudija Rudolf Kontreras u petak je privremeno zaustavio zabranu, uvaživši stavove Šaomija, koji tvrdi da je taj potez "samovoljan i hirovit" te da je kompanija lišena prava na odgovarajući postupak.

Na taj način federalni sudija u Vašingtonu zaustavio je namere Ministarstva odbrane da ograniči američka ulaganja u proizvođača pametnih telefona Šaomi korp, piše Blumberg, prenosi portal Kliks (Klix).

Nakon najave zabrane, proizvođač pametnih telefona suočio se s mogućnošću uklanjanja s američkih berzi i brisanja s globalnih referentnih indeksa.

Kontreras je rekao da će Šaomi verovatno dobiti potpuno poništenje zabrane u nastavku spora, kako bi se sprečilo nanošenje nepopravljive štete kompaniji.

Šaomi je u saopštenju naveo da će insistirati na tome da sud označavanje njihove povezanosti s vojskom proglasi nezakonitim i da trajno ukloni oznaku, navodi.

Podsetimo, Šaomi je treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu. U trećem kvartalu nadmašio je Epl po prodaji pametnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: