Berzanska senzacija godine: Amazon i Alibaba bi morali da se zamisle

Akcije južnokorejskog giganta za e-trgovinu Koponga zabeležile su fascinantan skok od 40 posto na debitovanju na Njujorškoj berzi juče.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Gorodenkoff/Shutterstock
Foto:Gorodenkoff/Shutterstock

Noćna mora Vol strita: Šta ako se uvede porez na finansijske transakcije?

Dodatni porez za milijardere? Bezos bi morao da plati 5,4 milijarde - Mask 5,2 milijarde $

Razvojni put Džefa Bezosa: Kako se iz garaže ulazi u istoriju - više puta FOTO

Time je njegova Inicijalna javna ponuda (IPO) postala najveća u ovoj godini u Sjedinjenim Državama.

Akcije Koponga, koje su prethodnih dana najavljivane kao berzanska senzacija godine, na samom startu su trgovane po ceni od 63,50 dolara, a zaključile su trgovački dan na nivou od 49,25 dolara, tako da je tržišna kapitalizacija kompanije dostigla 84,47 milijardi dolara, izveštava CNBC.

Kompanija je na IPO-u tražila 35 dolara po akciji, što je bilo iznad ciljanog raspona od 32 do 34 dolara po komadu koji je prvobitno utvrdila.

Kopong, koji je osnovao korejsko-američki milijarder Bom Kim 2010. godine, poredi se često sa Amazonom ili Alibabom jer garantuje dostavu narudžbine istog ili najkasnije narednog dana.

Ova firma ima više od 100 logističkih i centara za prijem porudžina u više od 30 gradova i zapošljava oko 15.000 vozača u Južnoj Koreji. Kopong je prošle godine skoro udvostručio prihod na 12 milijardi dolara, prema podacima iz prijave za IPO, ali je ipak prijavila neto gubitak od oko 475 miliona dolara za 2020.

Debi na njujorškom tržištu kapitala mogao bi da označi još jedan uspešan poduhvat SoftBanke, čiji Vižen Fond, vredan 100 milijardi dolara, drži više od 35 procenata vlasništva u Kopongu.

Među investitorima Koponga su i investicioni fondovi Sekvoja Kepital i Blek Rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu