Ne daju Rols-Rojs Rusima

Norveška je obustavila planiranu prodaju imovine proizvođača motora Rols-Rojsa u toj zemlji kompaniji pod ruskom kontrolom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock
Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Zatvaraju fabrike: Rols-Rojs u gubitku 7,2 milijarde $

Prvi put za više od 30 godina: Rols-Rojs ne plaća dividende akcionarima

Razlog tome je, kako se navodi, procena bezbednosnih implikacije tog posla na nacionalnu mornaricu, saopštilo je danas norveško ministarstvo pravde.

Norveška bezbednosna agencija NSM procenjuje prodaju firme Bergen Endžins u vrednosti 150 miliona evra (178 miliona dolara) kompaniji pod kontrolom ruske TMH grupe, saopštilo je norveško ministarstvo, a prenosi Rojters.

Rols-Rojs je najavio prodaju ove fabrike 4. februara u okviru plana dezinvestiranja, čiji je cilj da britanskom proizvođaču avio i brodskih motora omogući da preživi krizu koju je izazvala pandemija kovid 19.

Kompanija Bergen Endžins je, između ostalog, i snabdevač norveške mornarice, članice NATO-a.

"Prisutne su značajne neizvesnosti u smislu interesa nacionalne bezbednosti koje se moraju rešiti", izjavila je norveška ministarka pravde Monika Meland na konferenciji za novinare, dodajući da je zato potrebno da se prodaja odloži izvesno vreme.

Takođe je rekla da ne zna kakav će biti zaključak bezbednosne procene.

Sve tekuće aktivnosti dubinskog snimanja poslovanja kompanije (dju dilidžens) koje su vezane za prodaju takođe će biti stavljene na čekanje dok god traje postupak bezbednosne procene, navelo je norveško ministarstvo u saopštenju.

Portparol Rols-Rojsa je izjavio da je kompanija na vreme uputila odgovarajuće upozorenje norveškoj vladi pre oglašavanja prodaje Bergen Endžinsa.

"Ipak, razumemo da norveška vlada sada želi da dodatno istraži ovaj ugovor i Rols-Rojs će u toj reviziji sarađivati na svaki načcin. Kao što je traženo, obustavili smo proces prodaje", rekao je portparol.

Iz ruske TMH grupe nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom.

Bergen Endžins proizvodi benzinske i dizel motore srednje brzine za kupce iz brodarske i elektro-energetske industrije i zapošljava oko 950 ljudi. Ta firma je ostvarila prihod od 239 miliona funti 2019. godine, prema podacima Rols-Rojsa.

Akcije Rols-Rojsa su pale danas u podne za 0,9 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu