Prevarom došli do državne pomoći

Nemačka je privremeno obustavila finansijsku pomoć nekim kompanijama pogođenim merama ograničenja zbog korone.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

10:23

Prevarom došli do državne pomoći
Foto: Depositphotos, azur13

Do toga je došlo nakon otkrivanja nekoliko sumnjivih slučajeva zloupotrebe, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Odluka o suspenziji odnosi se na kompanije koje su se prijavile za finansijsku pomoć za novembar i decembar, kao i za dobijanje posebnih kredita za premošćavanje teškoća u poslovanju, prenosi Rojters.

Iz ministarstva su naveli da se odluka o suspenziji pomoći primenjuje od 5. marta ne precizirajući koliko je kompanija njom pogođeno.

U saopštenju se napominje da je ministarstvo prosledilo podatke o sumnjivim slučajevima zloupotreba tužilaštvu koje treba da pokrene istragu o neregularnostima.

"Postoje sumnje da je u nekoliko slučajeva državna pomoć predviđena zbog korone pribavljena nezakonito, prevarom", navela je portparolka Ministarstva ekonomije u imejl izjavi za medije.

Dodala je da se isplate proveravaju i privremeno obustavljaju, te da će pomoć ponovo "biti dostupna uskoro“.

Ministarstvo nije objavilo o kolikom iznosu novca je reč, dok veb-sajt Biznis insajder na nemačkom jeziku, koji je prvi izvestio o sumnjama u prevarne radnje, navodi da se radi o sumi od više miliona evra. Prema tom veb-sajtu, u prevaru su uključene i treće strane, poput poreskih savetnika koje je vlada zadužila da proveravaju zahteve kompanija pre njihovog podnošenja.

Nemačka je pokrenula paket pomoći bez presedana za pomoć kompanijama, samozaposlenima i drugim privrednim subjektima kako bi prebrodili krizu uzrokovanu pandemijom i kako bi se izbegla masovna otpuštanja radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: