Bešumno se obrušava na metu: Ruski dron kamikaza u završnoj fazi testiranja VIDEO

Moskva -- Ruska državna kompanija Kalašnjikov otkrila je da će njena bespilotna letelica KYB završiti testiranje ove godine.

Izvor: B92
Podeli

KYB je razvio ZALA aero (deo Kalašnjikov grupe). U pitanju je kamikaza dron sa propelerom koji je završio preliminarne testove, a razvija se i verzija za izvoz – KYB-E, piše Difens post.

Bespilotna letelica je predviđena da se provuče neprimećena kroz obranu neprijatelja i obruši na odabranu meta sa tri kilograma eksplozivnog punjenja na sebi.

Bešumno i precizno

Koordinate mete mogu se u sistem unositi manuelno ili dron pronalazi metu na osnovu snimka, objašnjavaju iz kompanije Rostek. Izvršni direktor Rosteka Sergej Šemezov je, govoreći na Međunarodnoj izložbiborbenih sredstava IDEX u Abu Dabiju, rekao da navedeni dron „ima sistem visoke preciznosti, sposoban da pogađa udaljene i skrivene mete“.

Letelica je duga 1,2 metra i maksimalna brzina joj je 130 kilometara na sat, a može ostati u vazduhu do pola sata.

Za ovaj dron predstavnici kompanije tvrde da je „bešuman“ i da se njime lako upravlja, a takođe se navodi da već postoji interesovanje iz inostranstva.

„Postoji interesovanje za ovaj proizvod iz zemalja Bliskog istoka, ali pre nego što se pojavi izvozna verzija KYB-a prerano je da se govori o tome“, saopštio je Kalašnjikov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu