Promovišu kanabis kao šansu za ekonomiju: "Supa sa gandžom - to je naš mentalitet"

Tajlanđani su pohrlili na izložbu kanabisa u vreme dok rastu i ponuda i potražnja za tom biljkom.

Svet

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 08.03.2021.

14:50

Promovišu kanabis kao šansu za ekonomiju:
Foto: Poring Studio/Shutterstock

To se desilo nakon što je vlada odobrila njenu upotrebu u prehrani i drugim proizvodima.

Vlada je tokom vikenda održala konvenciju u provinciji Buriram, na severoistoku zemlje, kako bi edukovala javnost o upotrebi kanabisa i njegovim ekonomskim potencijalima. Posetiocima su se nudili, rezanci, sladoled i pića napravljeni od konoplje.

Industrijska konoplja rod je kanabisa koji ima veću koncentraciju CBD-a, jedinjena koje nije psihoaktivno, te niskog nivoa psihoaktivnog THC-a.

"Gandža je zvezda u usponu koja će poboljšati kvalitet naših života i vratiti novac u naše novčanike, u ekonomiji koja će biti bolja nego pre", rekao je Vitid Saridečaiko, direktor agencije javnog zdravlja Burirama i organizator gogađaja "Kanabis 360°", koristeći lokalni naziv za konoplju, prenosi Index. "Doneće dobar kvalitet života i nama i državi", dodao je.

Tajland podstiče kanabis kao poljoprivrednu kulturu, a državna farmaceutska kompanija najavila je da će otkupljivati kilogram kanabisa sa 12 odsto CBD-a za 1.500 dolara.

Zakon omogućava da se sedam pojedinaca udruži u seosku zadrugu i zatraži dozvolu za proizvodnju konoplje.

Tajland ima tradiciju upotrebe kanabisa u medicini i 2017. godine je legalizovao marihuanu u zdravstvene svrhe i za istraživanje kako bi povećao prihode od poljoprivrede.

"U mentalitetu Tajlanđana je da se u ukusnu supu s rezancima i govedinom treba dodati i 'gandža'", rekao je vlasnik lokalnog restorana Sitčičan Vutifonkun.

"Kanabis neće samo povećati promet naših restorana, nego i cele ekonomije. Ljudi će hteti to da probaju, od prehrane do kozmetike."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: