Počinje detaljna istraga planova nemačke vlade

Evropska komisija (EK) najavila je detaljnu istragu planiranih nemačkih kompenzacija energetskim kompanijama za prevremeno gašenje elektrana na ugalj.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, palinchak
Foto: Depositphotos, palinchak

Merkelova Trampu nudila milijardu dolara "ispod stola"?

Zatvorili pretposlednju elektranu na ugalj

Zašto Nemačka želi ruski, a ne američki gas?

Naime, iskazana je sumnja u moguće kršenje propisa EU o državnim potporama.

Nemačka želi da do 2038. godine postupno ukine korišćenje lignita u proizvodnji električne energije, podseća agencija DPA.

Vlada u Berlinu namerava da energetskom divu RWE isplati 2,6 milijardi evra kompenzacije za dobit koju će izgubiti zbog ranijeg zatvaranja elektrana na ugalj. Energetska kompanija LEAG trebalo bi da dobije 1,75 milijardi evra, prenosi portal SEEbiz.

EK je u utorak objavila da sumnja da je odšteta previsoka. Najavila je detaljnu istragu planova nemačke vlade zbog mogućeg kršenja strogih evropskih propisa o tržišnoj konkurenciji.

"Naša je uloga da zaštitimo tržišnu konkurenciju tako što ćemo zajamčiti da kompenzacija operaterima elektrana za prevremeno postupno zatvaranje bude svedena na nužan minimum", izjavila je potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager u saopštenju za medije.

Komisija je iskazala sumnju u modele kojima se Nemačka koristila pri izračunu izgubljene dobiti, navodeći kako je upitno da kompenzacija kompanijama "za izgubljenu dobit koja seže u jako daleku budućnost" predstavlja minimalnu nadoknadu.

Propisi EU o tržišnoj konkurenciji dopuštaju samo minimalnu kompenzaciju. Udruženje za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace) pozdravilo je najavu istrage.

"Sumnje su opravdane", navode u saopštenju za DPA.

Dodaju i da je nemačko Ministarstvo privrede u više navrata odbilo zahteve Grinpisa da im se omogući uvid u načine izračuna izgubljene dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu