"Buva ili vaška - Tesla ili bitkoin"

Potpredsednik Berkšir Hataveja i dugogodišnji partner Vorena Bafeta, Čarli Manger (97), nedavno se osvrnuo na berzanske kretnje.

Izvor: Startit
Podeli
Foto: Profimedia/Artur Widak/NurPhoto
Foto: Profimedia/Artur Widak/NurPhoto

Pročitajte još:

Stiže bitkoin od milion dolara; "Misle da je kasno za kupovinu - ne računaju najnovije brojke"

B92.net istražuje: Da li je kasno uskočiti u "bitkoin voz"?

On je komentarisao i događaje oko kompanije Tesla, kao i kriptovalute bitkoin, prenosi Si-En-Bi-Si.

Kada su ga na sastanku pitali šta misli da je gore, neverovatni rast valuacije Tesle na trilion dolara, ili cena od 50 hiljada dolara za jedan bitkoin, Manger je odgovorio na vrlo karakterističan način: "U istom sam problemu kao i Semjuel Džonson, koji je rekao 'ne mogu da odredim da li prednost ima buva ili vaška', i ja se isto osećam povodom ta dva. Ne znam šta je gore".

Iako ova izjava može delovati preterano, treba imati u vidu filozofiju investiranja koja je učinila Berkshire Hathaway jednom od ikona Volstrita — investirati u "Koka Kola akcije" koje pružaju dugogodišnji stabilni rast, kao i u manje kompanije koje ukazuju na stabilan rast.

Kako je nedavno preneo McKinsey, jedan dolar investicija 1964. godine, uložen u kompaniju na S&P 500 indeksu, danas u proseku vredi 129. Jedan dolar koji je BH uložio 1964. godine, u proseku danas vredi 27 hiljada dolara. Nasuprot tome, bitkoin je nedelju dana nakon dostizanja rekordne cene od 58 hiljada po novčiću u slobodnom padu, a svima je jasno i da i Tesla može doživeti nešto slično.

Pročitajte još:

Gejts "oborio" bitkoin?

Razbijanje iluzija: "10 razloga zašto neću kupiti bitkoin"

Ne radi se o tome da su stariji investitori uvek i oprezniji, piše Startit, niti da im nisu poznate nove tehnologije, već se radi o drugačijem pristupu obezbeđivanja zarade. Od Vorena Bafeta sve do Bila Gejtsa, postoji velika skepsa povodom tržišta koja rastu zahvaljujući internetu.

U poređenju sa pola veka aktivnog investiranja, i konzistentne sposobnosti da donosi prihode, jasno je zašto gigantu poput Mangera treba više dokaza kako bi poverovao u nove igrače. U kontekstu vremenskog horizonta Čarlijevih investicija, bitkoin i Tesla deluju kao novotarije.

No, pre toga, kako je Manger donekle pokazao, ovi novi igrači najpre će morati da se pomuče da steknu njihovo poštovanje time što će položiti test vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu