Dodatni porez za milijardere? Bezos bi morao da plati 5,4 milijarde - Mask 5,2 milijarde $

Vašington -- Američka senatorka Elizabet Voren predložila je u ponedeljak uvođenje posebnog porezu za vrlo bogata domaćinstva i pojedince u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Victoria Bonn Meuser
Foto: Epa, Victoria Bonn Meuser

Razvojni put Džefa Bezosa: Kako se iz garaže ulazi u istoriju - više puta FOTO

Džef Bezos odlazi sa čela Amazona, objavio čime će se sada baviti

Da li bi Bil Gejts bio bogatiji od Bezosa da ne daje novac u humanitarne svrhe?

A prema računici agencije Blumberg, po tom osnovu bi se samo od vodećih 100 američkih milijardera u državnu kasu slilo više od 78 milijardi dolara.

Nacrtom zakona, popularno nazvanim Poreski zakon za ultramilionere, Vorenova je nastavila napore na realizaciji ideje koja je bila centralno obeležje njene predsedničke kampanje 2020.

Tim predlogom se predviđa godišnji porez od 2 odsto za domaćinstva i pojedince čije neto bogatstvo iznosi između 50 miliona i jedne milijarde dolara, te porez od tri procenta na neto vrednost iznad jedne milijarde dolara.

Štaviše, poreska stopa na neto bogatstvo veće od milijardu dolara povećala bi se na šest procenata ako bude usvojen program "Zdravstvena zaštita za sve" (Medicare for All).

Blumberg ocenjuje da predlog Vorenove nema šanse da prođe u "tesno" podeljenom Kongresu.

Prema analizi njujorške agencije, vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos suočio bi se sa dodatnom poreskom obavezom u iznosu od najmanje 5,4 milijarde dolara 2021. godine ukoliko bi takav zakon bio usvojen, dok bi vlasnik Tesle Ilon Mask platio 5,2 milijarde dolara.

Ovaj porez koštao bi Bila Gejtsa dodatne četiri milijarde dolara, a Mark Zakerberg bi platio više od 2,9 milijardi dolara, dodaje se u informaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu