"Priča o Pepeljugi": Malu kompaniju godinama ismevali, sada je u finansijskom raju

Biotehnološka kompanija za 33 godine postojanja nije uspela da na tržište izbaci nijedan lek ni vakcinu i do pre godinu dana bila je na ivici propasti.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 02.03.2021.

11:47

Foto: Profimedia

Sada se nalazi pred vratima poslovnog raja - skorašnjeg regulatornog odobrenja vakcine protiv koronavirusa.

Kako piše Fajnenšel tajms, američkom Novavaksu, osnovanom još 1987. godine, početkom prošle godine pretilo je i delistiranje akcija sa tehnološke berze Nasdak (Nasdaq).

Pritisnut dugovima, Novavaks je bio jedna od omiljenih meta investitora koji se klade na pad cena pojedinih akcija. Prema podacima kompanije S3 analitiks, u januaru prošle godine trećina deonica kompanije bila je uložena u "kratku prodaju" (short sell).

Krenuo među prvima

Novavaks je još krajem januara 2020. objavio kako započinje razvoj vakcine protiv kovida 19, skoto dva meseca pre nego što je američka vlada odlučila da sufinansira razvoj u farmaceutskim kompanijama.

Ipak, firma Sitron riserč, specijalizovana za ulaganja u "kratku prodaju", tada je objavila da ne veruje da će Novavaksovi napori uroditi plodom, imajući u vidu dosadašnje skromne rezultate.

Međutim, Novavaks je ipak uspeo. Britanski regulator uskoro će odobriti njegovu vakcinu, a nakon toga verovatno sledi i odobrenje američkog regulatora.

Klinička ispitivanja pokazala su da je Novavaksova vakcina 89 odsto delotvorna, nešto manje nego vakcina Fajzera i Bionteka. Međutim, dok Fajzerova vakcina mora da se čuva na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusovih, Novavaksova može da se najmanje 24 sata čuva na sobnoj temperaturi.

"Ovo je priča o Pepeljugi. Mala kompanija koja je bila na ivici zatvaranja ipak je mogla da učestvuje u trci razvoja vakcine sa velikim igračima", ističe Stejsi Šulc-Čeri, specijalista za zarazne bolesti u dečjoj bolnici Sent Džud u Tenesiju.
Foto: Depositphotos, SSilver
Doduše, "Pepeljuga" je dobila značajnu podršku: američka vlada je plasirala Novavaksu 1,6 milijardi dolara, a Kovaks - program Svetske zdravstvene organizacije za snabdevanje vakcinom zemalja u razvoju - unapred je naručio 1,1 milijardu doza. Zaokret u poslovanju prepoznali su i investitori.

Od početka 2020. vrednost akcija skočila je 4.900 odsto, a kompanija je u maju prikupila u dokapitalizaciji 250 miliona dolara. "Investitori koji se klade na pad nisu moji prijatelji, nikad. Volim da ih razočaram", rekao je Fajnenšel tajmsu Stenli Erk, izvršni direktor Novavaksa.

"Prikupljali smo kapital mnogo puta, u dobrim i lošim vremenima, ali uglavnom u lošim. Ali nikad nismo ostali bez novca", dodao je Erk. Ipak, ne može se reći da nisu bili blizu bankrota. Kompanija je pre više od tri decenije ušla u farmaceutski biznis pokušajem razvoja "novazoun" čestica, ali zatim skreće prema hormonskim terapijama za žene.

Kada je 2005. Rahul Singvi postao izvršni direktor, Novavaksove pokušaje ugušili su konkurenti i istraživanja koja su sugerisala da estrogenske terapije povećavaju rizik od raka dojke, piše Poslovni dnevnik.

Singvi je tada tvrdio da kompanija koja ima pet miliona dolara gotovine i 35 miliona dolara duga mesečno gubi dva miliona dolara kapitala.

Inače, Singvi je tada imao samo 40 godina i nikada nije vodio neku kompaniju, a sada kaže kako Novavaks u to vreme nije mogao da nađe iskusnijeg direktora jer niko nije želeo da preuzme taj posao.
Foto: Depositphotos, Kolobsek
Brzo shvatio vrednost

Međutim, Singvi je došao iz Merka (Merck), jednog od vodećih svetskih proizvođača vakcina. Vrlo je brzo shvatio vrednost koju razvija tim od svega 25 ljudi predvođenih naučnikom Gejlom Smitom, sadašnjim Novavaksovim predsednikom za razvoj vakcina.

Nakon što je Singvi prodao razvoj vakcina protiv gripa, vrednost deonica je počela da raste. Nakon njegovog odlaska, Novavaks je počeo da razvija vakcine protiv preteča kovida 19, SARS-a i MERS-a, a potom i za RSV virus koji može biti fatalan za bebe i starije ljude.

Kada su investitori shvatili da se u tim istraživanjima možda skriva rešenja za vakcinu protiv koronavirusa, cena Novavaksovih deonica na berzi je eksplodirala.

Dok se deo finansijaša kladio protiv Novavaksa, naučnici smatraju da kompanija ima jedinstveni pristup. Pol Dupreks, direktor Centra za istraživanje vakcina Univerziteta Pitsburg, pojašnjava da je Novavaksova tehnologija "drugačiji način da se napravi nešto već poznato".

Znog toga je njegova vakcina znatno jeftinija od konkurentskih, iako Novavaks nije objavio zvaničnu cenu. No, izvori upućeni u transakciju tvrde da je Afrička unija pristala da plati tri dolara po dozi. Čim vakcina bude odobrena, Stenli Erk tvrdi da može početi proizvodnja 150 miliona doza mesečno.

Zahvaljujući vakcini, Novavaks finansijski konačno dolazi do vazduha. Dok je 2019. ostvario tek 18,6 miliona dolara prihoda, ove godine bi mogao da zabeleži više od pet milijardi dolara, procenjuje Volstrit. Krajem 2021. započeće razvoj vakcine koja deluje protiv kovida 19 i gripa u jednoj dozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: