Mešanje u "evropski suverenitet": Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Severnom toku 2

Nemačka vlada namerava da razgovara sa američkom administracijom o ukidanju sankcija Severnom toku 2.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE, CLEMENS BILAN
Foto: EPA-EFE, CLEMENS BILAN

Merkelova Trampu nudila milijardu dolara "ispod stola"?

"Novi treći put" analizira: Severni tok kao opterećenje za odnose Nemačke i SAD

Oštar odgovor Nemaca: Pozdravljamo činjenicu da Bajden želi da razgovara, ali...

Ova namera navodi se u pisanom odgovoru nemačke vlade na poslaničko pitanje. "Čim američki Senat potvrdi izbor za sve zvaničnike i oni preuzmu svoje dužnosti, ova tema će postati uključena u zvanične razgovore", piše u tekstu, koji je objavljen na sajtu Bundestaga.

Nemačka vlada je ocenila sankcije koje su uvedene za projekat Severni tok 2 kao mešanje u "evropski suverenitet“, naglašeno je u odgovoru, prenosi Sputnjik.

Međutim, u Bundestagu nisu isključili mogućnost da SAD mogu uvesti sankcije nemačkom fondu koji podržava projekat Severni tok 2 koji je osnovala vlast federalne pokrajine Meklenburg Zapadna Pomeranija.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i koji će se prostirati od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije, ali protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija Olsiz bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu