Mešanje u "evropski suverenitet": Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Severnom toku 2

Nemačka vlada namerava da razgovara sa američkom administracijom o ukidanju sankcija Severnom toku 2.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.03.2021.

21:24

Mešanje u
Foto: EPA-EFE, CLEMENS BILAN

Ova namera navodi se u pisanom odgovoru nemačke vlade na poslaničko pitanje. "Čim američki Senat potvrdi izbor za sve zvaničnike i oni preuzmu svoje dužnosti, ova tema će postati uključena u zvanične razgovore", piše u tekstu, koji je objavljen na sajtu Bundestaga.

Nemačka vlada je ocenila sankcije koje su uvedene za projekat Severni tok 2 kao mešanje u "evropski suverenitet“, naglašeno je u odgovoru, prenosi Sputnjik.

Međutim, u Bundestagu nisu isključili mogućnost da SAD mogu uvesti sankcije nemačkom fondu koji podržava projekat Severni tok 2 koji je osnovala vlast federalne pokrajine Meklenburg Zapadna Pomeranija.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i koji će se prostirati od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije, ali protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija Olsiz bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: